Реклама / Ads
0| 5112 |28.09.2017 СВЯТ

ИД разпространи аудиозапис на лидера си Ал Багдади

.
Терористичната организация ”Ислямска държава” разпространи аудиозапис на своя лидер Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс. Не става ясно кога е бил направен този запис. Продължителността му е 46 минути.
 

 Неговото разпространяване става посредством новинарската организация "Ал Фуркан", която е свързана с джихадистката група. Записът бе разпространен в момент, в който нарастват спекулациите за съдбата на Ал Багдади, след като ИД изгуби повечето от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия. В аудиозаписа Ал Багдади споменава севернокорейските заплахи срещу Япония и САЩ. По-голямата част от записа обаче е посветена на посланията в религиозните тестове, съобщи БТА. 

 

Последният аудиозапис на Ал Багдади бе публикуван в началото на ноември 2016 г., две седмици преди началото на битката за отвоюване на иракския град Мосул. В него Ал Багдади призова последователите на ИД да се борят срещу неверниците и да пролеят реки от неверническа кръв. Иракските сили, подкрепяни от САЩ, си върнаха Мосул, където преди три години Ал Багдади обяви създаването на халифат на ИД. Официални представители казаха, че залавянето на Ал Багдади може да отнеме години. Смята се, че той се укрива някъде из хилядите квадратни километри пустиня между Мосул в Ирак и Ракка в Сирия.

 

Там дроновете лесно се забелязват. По-рано тази година руското министерство на отбраната каза, че може би е убило Ал Багдади при въздушен удар, нанесен по място, на което се били събрали висши командири на ИД в покрайнините на Ракка. Но Вашингтон каза, че не може да потвърди информацията за смъртта на Ал Багдади, а иракски официални представители посрещнаха руското изявление със скептицизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5910 |08.05.2017 Убиха лидера на „Ислямска държава” в Афганистан . 0| 5280 |31.03.2016 Бивша съпруга на лидера на ИД иска да живее в Европа . 0| 4915 |25.03.2016 САЩ убили зам.-лидера на ДАЕШ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads