Реклама / Ads
36| 9449 |27.03.2014 СВЯТ

Разузнаването на САЩ очаква Русия да нахлуе в Източна Украйна

.
руски войници по време на маневри
Нова оценка на американското разузнаване, подробности от която остават секретни, твърди, че се е увеличила вероятността руската армия да навлезе в Източна Украйна, съобщи CNN, позовавайки се на двама източници от администрацията на САЩ.
 

Според тях през последните 3-4 дни са се увеличили тревожните признаци, които "промениха начина ни на мислене и вероятността от още по-широка руска инвазия е по-голяма, отколкото смятахме досега". Става дума за струпване на войски, което напомня на движението на руската армия преди началото на операциите в Чечения и срещу Грузия - както по численост, така и по капацитет на частите.

Военното разузнаване и ЦРУ са информирали за този развой Конгреса и късно в сряда няколко републиканци от комисията по отбраната са изпратили поверително писмо до Белия дом, в което изразяват тревогата си от развоя на събитията, продължава CNN. В публичната част на писмото се казва, че конгресмените са "разтревожени и смятат, че са нужни спешни действия на базата на новата информация, с която разполага комисията".

Съществува "основателно подозрение, че Москва може да нахлуе в Източна и Южна Украйна, да продължи на запад до Приднестровието и също така да се опита да откъсне части от балтийските републики".  Американски официални лица смятат, че над 30 000 руски войници са струпани на границата с Украйна и допълнителни руски части са вдигнати по тревога и готови за придвижване. Това би дало на президента Владимир Путин способност бързо да навлезе в Украйна без да могат САЩ да предвидят кога би се случила подобна инвазия.

Според САЩ не е изключено Русия да се опита да създаде в Украйна сухопътна връзка между руската територия и Крим. Това може да стане чрез нахлуване основно към три украински града - Харков, Луганск и Донецк. Руските войски, за които се предполага, че може да започнат операция, са концентрирани в района на Ростов на Дон, Курск и Белгород.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6168 |25.03.2014 Здравейте скъпи кримчани! Вече сте в Русия! . 29| 7429 |25.03.2014 Изключиха Русия от Г-8 . 9| 6130 |18.03.2014 НАТО прекратява сътрудничество с Русия, ЕС готов за Украйна . 22| 6999 |17.03.2014 Западът наказва Русия заради Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads