Реклама / Ads
0| 5310 |03.01.2012 СВЯТ

Роми с “бели якички” прахосват милиони под носа на ЕС

.
Докато Брюксел оказва натиск върху Букурещ да подобри условията на живот на ромите, стотици хиляди евра от фондовете на Европейския съюз и на румънското правителството се хвърлят за безсмислени разходи, огромни заплати и фиктивни наеми, пише днес румънският в. "Журналул национал".
 


Водещи ромски активисти и шефове на неправителствени организации слагат в джобовете си огромни суми от държавните пари, твърди вестникът. 

Изданието дава пример с Йоан Груя Бумбу, председател на Националната асоциация на ромите (НАР).

Той отдал под наем на асоциацията част от собствената си къща в град Алба Юлия, Централна Румъния, срещу 52 хил. евро за период от две години, докато пазарната цена била едва около 500 евро на месец. 

Йоана Виорика Думитру, председател на Асоциацията на ромските жени, живее с родителите си в апартамент на деветия етаж в букурещкия квартал Колентина. 

Същевременно НАР е плащала от държавните пари по 2754 евро на месец наем за същия този апартамент в рамките на националната стратегическа програма за ромите. 

Попитана за наема, тя реагира с изненада и отрича апартаментът да е нает, а после отказва да обсъжда въпроса без присъствието на председателя на НАР Илие Динка.

Тези два примера са само върхът на един айсберг, който властите се правят, че не виждат.

И както айсбергът се топи, така изчезват и фондовете на ЕС. А това би трябвало да даде повод за размисъл на прокуратурата и на други правоимащи институции да проверят как са се изпарили 23 млн. евро, изхарчени от НАР", коментира "Журналул национал".

Проверка през 2010 г. в България също установи, че средствата за ромско интегриране, похарчени от няколко неправителствени организации, са отишли най-вече за наеми, за хонорари и за бензин на работещите в тях. Реално, обаче, е нямало свършено нищо съществено, което да помага за интеграцията на ромите.

През юни м.г. се установи, че ромският образователен фонд "Будапеща" е отклонява милиони долари, предназначени за обучение на ромски деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5034 |01.02.2011 Милиони излизат на протест в Египет . 0| 5204 |17.01.2011 Асандж ще осветли милионите на политиците . 1| 4830 |16.12.2010 Иво Санадер кътал милиони в тайни сметки . 1| 5241 |22.06.2010 Талибани гушкат милиони от рекет в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads