Реклама / Ads
6| 5186 |05.01.2011 СВЯТ

Румъния блокира Лисабонския протокол заради Шенген

.
Румънски депутати заплашиха да попречат на ратифицирането на Лисабонския протокол, който предвижда назначаването на още 18 евродепутати, съобщава „ИЮ Обзървър”.
 

Председателят на комисията по външна политика в Долната камара на румънския парламент Атила Короди заяви пред агенция НюзИн, че през декември е било взето решение да се отложи за февруари ратифицирането на Лисабонския протокол, който позволява на 12 страни от ЕС да назначат още 18 членове на ЕП. Решението е било взето малко след като Германия и Франция призоваха Брюксел да блокира влизането на Румъния в Шенген заради проблеми с корупцията и организираната престъпност.

България и Румъния се надяват да се присъединят към Шенген през март 2011 г., като настояват да бъдат оценявани въз основа на изпълнението на техническите критерии за това. Франция и Германия се противопоставят на приемането на двете страни в зоната с аргумента, че те не са постигнали достатъчен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Резерви към влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство имат още Холандия, Финландия, Дания.

Според Лисабонския протокол Франция ще може да изпрати още двама евродепутати в Брюксел, а Германия ще запази до 2014 г. настоящите 99, като след това броят им ще бъде редуциран до 96. Холандия добави един евродепутат, а Испания – 4. България също получава още един представител в Европарламента – Светослав Малинов от “Синята коалиция”.
По-рано Букурещ намеси в темата за Шенген и очакваното членство на Хърватия в ЕС. Букурещ може да се възползва от правото си на вето при присъединяването на Хърватия към ЕС и да поиска на страната на бъде поставена под наблюдение, подобно на Румъния и България, заяви румънският външен министър Теодор Баконски в интервю за вестник „Адевърул“.

“Ние подкрепяме разширяването на ЕС на Западните Балкани. Но не можем да го приемем без Механизмът за сътрудничество и контрол, като се има предвид, че той продължава за нас”, посочва Баконски. По време на пресконференцията си във вторник говорителят на ЕК Оливие де Баи предупреди да не се смесва темата за Хърватия с шенгенските процедури. Наташа Бътлър, говорител на ЕК по разширяването, добави: „Механизмът за мониторинг е задействан за Румъния и България и не трябва да създава прецедент”.

“Ако Механизмът за сътрудничество и контрол се използва не като средство за сътрудничество а като претекст за оказване на натиск в други сфери, няма причина за го продължаваме”
, заяви Баконски в интервюто. Той посочи още, че Букурещ няма да приеме намерението на Париж и Берлин да „променят правилата по време на играта“ и ще се придържа към принципната си позиция, че те трябва да се спазват. По думите му „ще бъде некоректно да се приеме прецедент, при който две страни, независимо кои са те, променят правилата по време на играта“.

Освен това Баконски заяви, че Букурещ може едностранно да се откаже от Механизма за сътрудничество и проверка и призовава европейските партньори да изпълнят дълга си, както е записано в Договора по присъединяване, а именно, че след изпълнението на техническите условия Румъния ще се присъедини към Шенгенското пространство.

Румъния не може да се откаже едностранно от наблюдението в областта на правосъдието и борбата с корупцията, на което е подложена след влизането си в ЕС, заяви Марк Грей – говорител на Европейската комисия. „Отмяната на механизма ще се основава на решение на Комисията, след като бъдат изпълнени критериите, което може да стане чрез траен политически ангажимент в подкрепа на реформите и тясното сътрудничество между румънските власти и Комисията“, заяви говорителят Марк Грей. „Това решение трябва да бъде взето от Комисията“, подчерта той.

България реагира на решението на Париж и Берлин да блокират присъединяването на към Шенген по-умерено.
Премиерът Бойко Борисов заяви на 22 декември, че писмата на Германия и Франция са напълно основателни. За разлика от Румъния, която определи френско-германската позиция като дискриминационна, Борисов заяви, че България ще използва времето до следващия доклад на ЕК, за да изпълни отправените препоръки. Ключово е промените в законите за съдебната система да се приемат спешно в парламента и тогава няма да имаме проблем, заяви тогава Борисов, като междувременно Народното събрание успя да гласува промените.

Премиерът оптимистично прогнозира, че страната ни ще бъде приета в „Шенген“ през септември
, а политическото решение за това ще вземе още през лятото. Освен това София не иска да се снеме мониторинга на ЕС в областта на правосъдието и вътрешния ред, тъй като той действа като стимул за реформите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5662 |04.01.2011 Студ блокира Китай . 1| 5591 |09.12.2010 Снегът блокира хиляди на летище Шарл де Гол . 4| 5247 |07.12.2010 19 държави бойкотират Нобеловите награди заради дисидент . 1| 4861 |02.12.2010 Сняг и студ блокираха Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads