Реклама / Ads
0| 5154 |05.07.2010 СВЯТ

Русия с алтернативен митнически режим от ЕС

.
Днес трите страни - Русия, Казахстан и Беларус подписаха декларация за Минтнически кодекс, различен от този на ЕС.
 

"За Казахстан и Русия той е в сила от 1 юли", обяви президентът на Русия Дмитрий Медведев по време на срещата на високо равнище на държави от евроазиатския регион.

„Подписана е декларацията за встъпване в сила на Митническия кодекс и за трите държави ще се прилага от 6 юли, за Русия и Казахстан от 1 юли", каза Медведев. Руският държавен глава определи формирането на Митническия съюз като „изгодно и интересно дело", но въпреки това той е различен от този на Европейския съюз.

Frognews.bg
припомня, че в края на ноември месец миналата година Русия, Беларус и Казахстан сключиха основно споразумение за създаване на Митнически съюз. Очакваше се свободната търговска зона за започне да действа от началото на 2010 година, но икономическите спорове между Москва и Минск няколко месеца наред попречиха на уточняването на важни подробности по някои допълнителни споразумения.Всъщност и днес официално няма информация какъв ще бъде обхватът на Митническия кодекс и дали Русия и Беларус са изгладили противоречията относно покриването на танспортна на енергоизточници от облекченията на митническата зона.

Анализатори припомнят, че Лукашенко изрази още миналата година недоволство от положението на Беларус в съюза.
Имаше съмнения и че Москва, Минск и Астана бързо ще могат да унифицират своите тарифи.Един от сериозните проблеми пред създаването и функционирането на такъв съюз се явява въпросът за встъпването на Русия в Световната търговска организация.Представителите на руското ръководство дават противоречиви оценки за готовността на Москва да подаде заявление за членство.Най-големият въпрос е дали Русия ще подаде еднолично заявление или в рамките на Митническия съюз.
Ако заявлението бъде подадено от името на трите държави, то може да срещне сериозен отпор на страните членки на Европейския съюз, които гледат отдавна с подозрение създаването на една такава регионална организация.

От друга стана трите стани се надяват да извлекат от Митническия съюз по между си немалка икономически изгода.Икономисти отбелязват, че интеграцията на Русия, Беларус и Казахстан може към 2015 година да обезпечи ръст на брутния им вътрешен продукт с 15% в сравнение с 2009 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5473 |07.06.2010 Русия и Гърция се разбраха за "Южен поток" . 1| 5171 |31.05.2010 Русия и ЕС се договарят за визите . 0| 5395 |27.05.2010 Безвизов режим за Албания и Босна предлагат от ЕК . 3| 4792 |20.05.2010 Русия въвежда алкохолна забрана за шофьорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads