Реклама / Ads
0| 4863 |15.02.2018 СВЯТ

Русия: Има загинали наши при удари на САЩ в Сирия

.
Руското МВнР потвърди днес смъртта на петима руснаци в резултат на удар от ръководената от САЩ коалиция в Сирия, съобщи говорителката на ведомството Мария Захарова, цитирана от руските медии и „Сега”.
 
Според нея става дума за граждани на Русия, но всичко това изисквало извършването на още проверки. "Бих искала да подчертая още веднъж, че не говорим за руски военнослужещи", поясни говорителката.

Информацията за десетки и стотици руски граждани, за които се твърди, че са били убити в Сирия при удар на коалицията воглаве със САЩ, била разпространена от бойци, които се сражават срещу сирийското правителство и била класическа дезинформация, изтъкна още Захарова. "Няма 400, нито 200, нито 100, дори не и 10 избити руски военни при въздушен удар на коалицията, оглавявана от САЩ", подчерта говорителката.

Руски наемници от частната военна компания "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от Министерството на отбраната, съобщи агенция Блумбърг. Според нейни източници наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург. На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от "Вагнер".

По данни на различни медии са убити от 100 до 300 сирийски военни, опълченци и наемници. Руското Министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. От ведомството отговарят само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр ез Зор на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия руски наемници", заяви Собчак. По-рано друг кандидат президент - Григорий Явлински, настоя сегашният президент Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5017 |01.02.2018 Русия: US-пилоти да не доближават границите ни . 0| 4409 |27.01.2018 Стрелба в нощен клуб в Бразилия, най-малко 14 души са загинали . 0| 3748 |15.01.2018 27 души са загинали при двоен самоубийствен атентат в Багдад . 0| 4067 |13.01.2018 11 загинали и 24-ма ранени при въздушни удари в Идлиб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads