Реклама / Ads
9| 6466 |05.10.2011 СВЯТ

Русия и Китай бойкотират резолюция на ООН за Сирия

.
Русия и Китай наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изготвена от европейски държави, която заплашва с действия, ако сирийският лидер не прекрати смъртоносното смазване на протестите за демокрация.
 

 

Девет държави подкрепиха текста, подготвен от Франция, Великобритания, Германия и Португалия, но Русия и Китай гласуваха против, с което обезсилиха резолюцията поради правото си на вето като постоянни членки на Съвета за сигурност.

 

Южна Африка, Индия, Бразилия и Ливан гласуваха с въздържал се след седмици усилия на западните държави да ги убедят да застанат зад кампанията за осъждане на действията на президента Башар ал-Асад, които според ООН са довели до смъртта на поне 2700 души.

 

САЩ изразиха възмущение от неуспеха за приемането на резолюцията от Съвета за сигурност. Посланикът на страната Сюзън Райс поиска "твърди, целенасочени мерки" от международната общност срещу президента Башар ал-Асад заради кървавите репресии срещу неговите опоненти.

 

"САЩ са възмутени, че този съвет напълно не успя да отговори на спешно морално предизвикателство и на растяща заплаха за регионалния мир и сигурност", заяви Райс.


Ветото демонстрира "презрение към законните интереси, за които се води борба в Сирия" от протестиращите от март, заяви посланикът на Франция в ООН Жерар Аро. "Бяха положени всички усилия за постигане на единен отговор", изтъкна дипломатът. Той каза, че са били направени "многобройни отстъпки" пред Русия, Китай и въздържалите се държави.

 

Според руския представител Виталий Чуркин европейската резолюция се базира върху философията на конфронтация. "Заплахата със санкции, която резолюцията назовава като "целенасочени мерки, се основава върху философията на конфронтацията". Чуркин добави, че заплахата със санкции е неприемлива, допълва БГНЕС. Според него било необходимо да се постави по-голям акцент върху насилието от страна на опозицията.

 

Китайският посланик Ли Баодонг се изказа в подкрепа на руския проект за декларация и посочи, че кризата в Сирия трябва да се прекрати чрез диалог. Това е първото съвместно наложено вето от Русия и Китай, откакто двете държави блокираха санкции от страна на ООН срещу президента на Зимбабве Робърт Мугабе през юли 2008 г. 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5042 |04.08.2011 САЩ и Русия договарят военно сътрудничество . 3| 5225 |02.08.2011 Путин е за обединение на Русия и Беларус . 0| 5729 |21.06.2011 44 жертви в самолетна катастрофа в Русия . 7| 5142 |15.06.2011 Кризата застигна Китай, зреят бунтове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads