Реклама / Ads
10| 6049 |17.05.2014 СВЯТ

Русия предлага заобикаляне на Украйна за газа

.
Русия е подготвила поправки в Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС), чиито норми в момента възпрепятстват изграждането на газопровода "Южен поток", пише в. "Известия". Газопроводът се предвижда да заобиколи територията на Украйна, за да се доставя безпрепятствено руски газ до Европа.
 

Според либерализационния енергиен пакет обаче доставчикът на синьо гориво е задължен да споделя тръбите и с други компании.По думите на съветника на "Газпром експорт" Андрей Конопляник, професор в Руския държавен университет "Губкин", в рамките на европейските експертни групи се разработват изменения и допълнения на нормите на Третия енергиен пакет, при одобрението на които могат да бъдат спазени антимонополните закони на ЕС и интересите на инвеститорите в "Южен поток" едновременно. Конопляник обяви тази инициатива на конференция в Брюксел за газовите аспекти на енергийния диалог между Русия и ЕС.

Той предлага в Третия енергиен пакет да има отделен член, предвиждащ възможността още в етапа на проектиране на големи трансгранични тръбопроводи да се прави "абонамент" за тяхната мощност от страна на основните потребители на газ на базата на дългосрочни договори. Предлага се да има и глоби в случай на неизкупуване на заявените количества. Така страните или компаниите ще имат гарантирани обеми газ, а компанията оператор, осигуряваща строежа на тръбопровода и подаването на гориво по него, ще може да защити инвестициите си, без да строи губещи мощности и формирайки дългосрочна и икономически обоснована тарифа за доставянето на газа за своите клиенти. Така ще могат да бъдат избегнати сегашните изключения от правилата на Третия енергиен пакет, които трябва да се съгласуват с безброй чиновници на Европейската комисия и страните членки на ЕС.

На първо време се планира нормата да се разпростре към бъдещи газопроводни проекти, сред които от Иран и Ирак за Европа, но и "Газпром" може да има полза във вид на гаранции за възвръщаемост на дългосрочните инвестиции в строеж на тръбопроводи, както и да бъдат съхранени интересите на европейските акционери в "Южен поток". Конопляник отбелязва, че засега европейските регулатори са против такава норма, но според него тя се одобрява от представители на ЕК и на "Газпром". Той посочи, че сегашният принцип за разпределяне на мощностите на търгове сред конкурентни компании връзва ръцете на основния строител на тръбопроводите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6246 |09.05.2014 НАТО: Русия цели възстановяване на СССР . 8| 5913 |08.05.2014 Русия спира газта за Украйна на 1 юни . 12| 6086 |25.04.2014 Джон Кери: Русия прави "скъпа грешка" . 8| 5818 |19.04.2014 ЕС готов с още санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads