Реклама / Ads
6| 5921 |08.04.2014 СВЯТ

Русия предупреди Крим: Без насилие срещу демонстранти

.
В телефонен разговор с украинския външен министър Андрей Дещица, руският първи дипломат Сергей Лавров предупреди властите в Киев да не използват насилие срещу демонстрантите в Източна Украйна.
 

Руското външно министерство призова незабавно да бъдат прекратени всякакви военни приготовления в Украйна, които могат да предизвикат гражданска война.
Има информация, че в югоизточните райони на Украйна, включително в Донецк, се струпват подразделения на вътрешните войски и националната гвардия на Украйна с участие на бойци от незаконното въоръжено формирование "Десен сектор", се казва в съобщението.

Като особено тревожно се отбелязва обстоятелството, че в операцията са включени около 150 американски специалисти от частната военна организация "Грейстоун", носещи униформи на бойци от подразделението "Сокол". Според руското външно министерство те имат за задача да потушат със сила протестите на жителите на югоизточните райони срещу политиката на сегашните киевски власти.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че в резултат на антитерористрична операция на силите на МВР в Харков е напълно защитена окупираната от проруски активисти сграда на областната администрация, се съобщава на сайта на МВР на Украйна.

„Задържани са около 70 души, заподозрени в незаконни действия, свързани със сепаратизъм, организиране на масови безредици, причиняване на телесни повреди и още редица нарушения”, се посочва в съобщението.

Междувременно САЩ предупредиха, че всяка стъпка от страна на Москва за дестабилизация на Украйна ще бъде за сметка на Русия. Държавният секретар Джон Кери е заявил това по телефона на руския външен министър Сергей Лавров.

По думите му, Вашингтон много внимателно следи събитията в Източна Украйна. Това съобщи говорителят на Държавния департамент и уточни, че Кери е настоял Русия публично да се разграничи от сепаратистките действия в Украйна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 8022 |07.04.2014 Донецк се отцепи от Украйна, иска в Русия . 11| 5643 |04.04.2014 Русия отзова военния си представител в НАТО . 35| 6467 |01.04.2014 НАТО скъса с Русия . 59| 7944 |31.03.2014 Обама готви унищожение на Русия като на СССР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads