Реклама / Ads
4| 6802 |21.11.2013 СВЯТ

Русия: Сърбия няма смисъл да влиза в НАТО

.
Русия е доволна от позицията на Сърбия, че не възнамерява да влиза в НАТО, както бе казано на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от сръбското държавно ръководство, коментира руският посланик в Сърбия Александър Чепурин за седмичното списание НИН.
 

"Ако ме питате дали това задоволява руснаците, отговорът е да. Почти половин век Югославия беше неутрална държава. Смятаме, че за Сърбия няма никакъв смисъл да става член на НАТО", казва Чепурин.

Посланикът посочва, че сръбската част от газопровода "Южен поток" ще бъде финансирана с руски кредит и изплащана от транзит на газ и печалбата на компанията "Южен поток-Сърбия".

Той подчертава, че става въпрос за кредит с изгодна лихва, както и че идентичен договор е постигнат с България.

"Този газопровод няма да бъде управляван само от "Газпром", а и от сръбската компания. "Газпром" ще инвестира 51% от 1,9 млрд. евро, колкото струва изграждането на газопровода.

Договорено е руската компания да плати и своята, и сръбската част, а сръбската част ще бъде финансирана и изплащана от транзита на газ и печалбата на компанията "Южен поток-Сърбия" в същата част, в която тя принадлежи на Сърбиягаз", казва Чепурин.

Запитан дали някой е саботирал изграждането на газопровода, Чепурин отговаря, че всеки проект е подкрепян от някои и спиран от други. Запитан конкретно дали министърът на енергетиката Зорана Михайлович е спирала проекта, както твърдяха отделни руски експерти, Чепурин отговаря, че най-много изявления в подкрепа на проекта през последните дни е правила тъкмо Зорана Михайлович.

По повод на местните избори в Косово Чепурин отбелязва, че е важно сърбите, които живеят в Сърбия, да бъдат солидарни със сърбите в Косово и че е необходимо да се намери приемливо решение и за едните, и за другите.

"Русия е готова търпеливо и последователно да подкрепя Сърбия. Погрешно е обаче да се смята, че Русия, по някакъв магичен начин, ще реши сама този въпрос", каза Чепурин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5705 |27.10.2013 Няма категоричен победител на изборите в Чехия . 0| 5880 |11.10.2013 За финансовата криза в САЩ още няма решение . 2| 5888 |03.10.2013 В САЩ още няма споразумение за бюджета . 6| 6685 |26.09.2013 Гръцки министър: Няма да издържим повече икономии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads