Реклама / Ads
0| 4489 |25.03.2016 СВЯТ

Русия и САЩ ще крепят примирието в Сирия

.
Русия и САЩ се съгласиха да използват влиянието си върху враждуващите страни в сирийския конфликт, за да ги убедят да ускорят усилията за политическо решение. Американският държавен секретар Джон Кери, който се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, каза, че Вашингтон и Москва са се разбрали да укрепят крехкото примирие в Сирия. Двете страни са се договорили Сирия да остане единна държава.
 

 Междувременно кръг от непреките мирни преговори в Женева между сирийското правителство и опозицията приключи вчера. Пратеникът за Сирия на ООН Стефан де Мистура заяви, че е открил много допирни точки между двете страни, съобщи БНР.

 

Успяхме да преодолеем тези две седмици без демонстративно напускане, без драми, без делегитимизация и потенциално документ, който не е отхвърлен от нито една от страните. Преговорите в момента са в планирана ваканция и се очаква да бъдат подновени следващия месец. Джон Кери пристигна за разговорите в Москва 10 дни след като президентът Путин обяви, че изтегля по-голямата част от руските военни сили от Сирия. Кери не уточни дали е обсъдил с Владимир Путин бъдещето на сирийския президент Башар Асад. Но по думите му, двамата са се съгласили, че Асад "трябва да направи правилното нещо" и да участва в мирните преговори.

 

Договорихме се днес, че ще ускорим усилията, за да придвижим напред политическия процес. Смятам, че Русия е напълно ангажирана с тези усилия. Всички ние ще се опитаме да убедим президента Асад да вземе правилните решения през следващите дни и да участва в политическия процес, който ще доведе до действителен преход и мир за Сирия.

 

След срещата между Путин и Кери външният министър Сергей Лавров заяви: Ще отделим особено внимание на необходимостта да не допускаме безразборното използване на оръжие. Договорихме се да продължим усилията за разширяване на хуманитарния достъп до блокираните райони на Сирия. Призоваваме всички участници в сирийския конфликт да вземат допълнителни мерки за освобождаването на пленниците и задържаните лица. И най-важното на този етап – договорихме се да ускорим усилията за създаването на необходимите условия за политически процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4782 |15.03.2016 Руските самолети се завръщат от Сирия в Русия . 5| 4696 |12.03.2016 Русия и Китай против американската сиситема ПРО на Корейския полустров . 3| 4404 |03.03.2016 САЩ и Русия поздравиха България по случай националния празник . 28| 5787 |13.02.2016 Медведев прогнозира: Русия и Западът се хлъзгат към нова студена война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads