Реклама / Ads
0| 5590 |09.04.2018 СВЯТ

Русия и Сирия обвиниха Израел за атаките край Хомс

.
Сирийското правителство и Русия обвиниха Израел за смъртоносните атаки срещу сирийската военно-въздушна база, известна като Т-4, разположена край Хомс, при която загинаха 14 души, предадоха световните агенции в понеделник.
 

Инцидентът стана ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в завзетия от сирийските бунтовници град Дума край Дамаск в събота, в която загиналите са десетки.  Предполагаемото химическо нападение бе осъдено от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. САЩ и Франция заплашиха с ответен отговор, а американският президент Доналд Тръмп нарече сирийския президент Башар Асад "животно" и каза, че режимът ще плати висока цена за атаката.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.

САЩ и Франция вече казаха, че нямат нищо общо с удара по военното летище, намиращо се в зона между Хомс и Палмира.

"Трябва да се изясни ситуацията около удара по сирийския военен аеропорт – много са съобщенията за това кой е летял и кой не е", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Вашингтон отрече тези удари да са нанесени от членове на коалицията. Това за пореден път говори, че в Сирия става твърде опасно, там се появиха играчи, които никой не е канили, които сами се поканиха", допълни той. Според него ситуацията около въздушния удар може да повлече след себе си опасно развитие на събитията. "Надявам ме, че това го разбират в крайна сметка военните - и американските, и от тези страни, които влизат със САЩ в една коалиция", каза Лавров.

По думите му експертни оценки сочат, че САЩ не само не смятат да се оттеглят от Сирия, както обяви американският президент Доналд Тръмп, но дори целта е да останат за много дълго време.

Лавров посочи още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС.

По-рано в понеделник от руското министерство на отбраната заявиха, че "два самолета Еф-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство".

Според ведомството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището".

"Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява ведомството.

"Израелската агресия по летище Т-4 бе извършена от самолети Еф-15, които изстреляха няколко ракети", заяви и  сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агенция САНА. Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение.

Жертвите на атаката са 14 бойци, сред които има и иранци. В базата Т-4, известна и като база Таяс, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5124 |09.04.2018 Най-малко 14 души загинаха при въздушен удар в Сирия . 3| 5801 |04.04.2018 Турция, Иран и Русия поемат Сирия . 0| 5143 |04.04.2018 Ердоган: Турция ще продължи военната си операция в Сирия . 3| 6580 |01.04.2018 Русия пита Великобритания и Франция за ”Скрипал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads