Реклама / Ads
3| 4791 |20.05.2010 СВЯТ

Русия въвежда алкохолна забрана за шофьорите

.
По препоръка на президента Дмитрий Медведев руската Дума прие единодушно на първо гласуване проектозакон, с който се въвежда пълна забрана за шофьорите да карат след употреба на алкохол.
 

Премахва се сегашната норма за разрешени 0.3 грама концентрация на етилов спирт в 1 л кръв или 0.15 милиграма на 1 л издишан въздух.

Всички парламентарни групи гласуваха "за", като и трите опозиционни партии, които изказаха съжаление, че в продължение на 3 години е действала сегашната норма, която в крайна сметка се оказала "пагубна".

"Манталитетът на нашите хора е такъв, че им е трудно да се ограничат до чаша вино или бутилка бира, преди да седнат зад волана", призна Генадий Гудков от "Справедлива Русия".

Няколко депутати обаче обърнаха внимание, че има някои безалкохолни напитки - айран например, или лекарства, съдържащи известно количество спирт. Затова до второто четене на проектозакона трябва да се отчете този фактор, за да развързва текстът ръцете на пътната полиция необосновано да наказва шофьори или да ги рекетира за подкуп заради "мизерно" количество спирт.

"Законопроектът няма никакво отношение към безопасността на движението. Самите служители на пътната полиция признават, че 90% от спрените пияни водачи се оказват недосегаеми и сядат зад волана, без да се притесняват от наказание", коментира пред "Интерфакс" лидерът на Федерацията на автомобилистите Сергей Канаев. Според него федерацията ще протестира и защото "експертите неведнъж са показвали, че е практически възможно в тялото на всеки човек да се открие спирт".

Според Олег Зиков, главен лекар на московски диспансер за страдащи от зависимости, физиологическата норма на съдържание на алкохол в кръвта на човек е средно 0.05 промила, а при някои достига и 0.1 промила. Пиенето на прокиснало мляко или лекарства може да вдигне нормата до 0.3, както е и във все още действащия закон. Така човек няма да може дори с експертна оценка да се защити в съда, посочва Зиков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4817 |14.05.2010 С Русия се разбираме по-добре, отколкото с ЕС . 0| 4927 |08.05.2010 Русия предава на Полша архивни документи за Катин . 5| 7306 |28.04.2010 Русия публикува архивите от катинския кошмар . 2| 5327 |27.04.2010 Русия и НАТО са за обща система за ПРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads