Реклама / Ads
6| 4918 |30.09.2015 СВЯТ

Руска войска настъпва в Сирия, ЕК отпуска 1,7 млн. евро за бежанците

.
Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес осигуряването на 1.7 милиарда евро в помощ на бежанците. Част от средствата ще бъдат насочени към държавите в ЕС, а останалите ще послужат на страни извън Общността.
 

 За да влезе в сила, днешното решение подлежи на одобрение от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева коментира по този повод, че Европа е изправена пред последиците от една от най-големите кризи в съвременната история. По нейните думи комисията използва бюджета си гъвкаво, като бързо прехвърля средства там, където са най-необходими. До края на годината бюджетът на ЕС ще осигури 801 милиона евро, като се очаква държавите от Общността да участват допълнително с 330 милиона евро. За догодина са предвидени 900 милиона евро, уточнява комисията.

 

Междувременно стана ясно, че руската армия ще може да участва във въоръжени акции в Сирия, предаде ТАСС. Днес Съветът на Федерацията в рамките на по-малко от час единодушно одобри предложението на президента на страната Владимир Путин за изпращане на подразделения на въоръжените сили на страната извън Русия. Докато законодателите обсъждаха искането на държавния глава при закрити врата, ТАСС разпространи информацията, че сирийският президент Башар Асад е поискал официално военна помощ от Москва. По-късно от Кремъл официално заявиха, че частите на армията бъдат изпратени в Сирия. Всички наши партньори и съюзници днес ще бъдат информирани за взетото решение по линия на военните министерства. Ще бъде предоставена и специфична информация, каза представителят на руската президентска администрация Сергей Иванов. Той уточни, че не става дума за сухопътна операция.

 

В същото време стана ясно че американските военни самолети няма да бъдат допуснати до сирийското въздушно пространство. Това  са поискали руски официални лица, пише газета.ру. Руската медия се позовава на съобщение, разпространено в Туитър от сътрудник на американската телевизия Фокс. В поста се посочва, че властите в Москва е настояли военновъздушните сили на САЩ да напуснат по най-бързия начин небето над размирната близкоизточна страна. Представител на военното министерство във Вашингтон заяви, че Пентагонът на този етап няма намерение да изтегля подразделенията на военновъздушните сили, допълва американската медия.

 

Информацията идва след като горната камара на руския парламент одобри единодушно предложението на страната Владимир Путин за изпращане на военни самолети в Сирия. Решението на Съвета на федерацията бе коментирано и от говорителя стопанина на Кремъл. Според Дмитрий Песков Русия е единствената държава, която ще провежда военна акция срещу Ислямска държава (ИД) законно. "Провеждането на такива операции става с разрешението на Съвета за сигурност на ООН или по молба на властите в съответната страна", поясни той. По-рано бе съобщено, че сирийският президент Башар Асад е поискал от Русия официална помощ.

 

Германия пък променя законите си заради бежанците. Новите законодателни промени, които след гласуване се очаква да влязат в сила от първи ноември, имат за цел ускоряване на процедурата по получаване на бежански статут, изграждане на нови центрове за временно настаняване и по-ефективна процедура за връщане на онези, на които е отказано оставане на територията на Германия. В този контекст се променя и досегашното разбиране за „страни, които не генерират напрежение“. На практика това означава, че чакащите бежански статут от Косово, Албания и Черна гора – ще бъдат върнати в страните си, тъй като те вече са в списъка на „държави, в които няма преследване“, съобщава БНР.

 

Федералният и провинциалните бюджети ще си поделят разходите за дългосрочно оставащите бежанци – поемат се разходите за жилище и изхранване. Досега цялата тежест падаше върху местните бюджети. Независимо къде са разположени из страната, на всеки бежанец се падат по 670 евро месечно. Всички бежанци обаче се задължават да посещават интеграционни курсове и проявяват респект и уважение към правовата държава и конституцията. Това означава, че след три месеца квалифицираните сред тях могат да бъдат наемани на работа, а на останалите се дават 15 месеца.

 

Вицеканцлерът Зигмар Габриел настоява за издаване на специална брошура с първите 20 текста от германската конституция на арабски език поне в десетхиляден тираж за кандидат-мигрантите. Те трябва да знаят, че идвайки тук, приемат правилата и трябва да ги спазват, а в конституцията е написано всичко – и за правовата държава, и за разделението между нея и църквата, и за равните права между мъжете и жените. Така че – който иска да остане в Германия – трябва да знае това, предупреждава вицеканцлерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5183 |30.07.2015 Руска баба заклала 15 души . 27| 5752 |27.01.2015 Шеф на руската Централна банка застреля трима и се самоуби . 3| 6933 |23.01.2015 Съкращават с ¼ руската агенция ТАСС, режат от заплатите на журналистите . 4| 4527 |21.12.2014 Австрия настоя да не се тласка към срив руската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads