Реклама / Ads
4| 4950 |08.12.2015 СВЯТ

Руските власти издирват Михаил Ходорковски за убийство

.
Михаил Ходорковски
Руските правоохранителни органи обявиха за федерално издирване бившия собственик на "ЮКОС" Михаил Ходорковски. Повдигнато му е задочно обвинение за убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов.
 
Според разпространената информация, ако Ходорковски не бъде открит на територията на Русия, то той ще бъде обявен за международно издирване.
Ходорковски, според руските правоохранителни власти, е съпричастен с убийството на кмета на Нефтеюганск на 26 юни 1998 год., когато е и рождения ден на бившия шеф на ЮКОС.  Следствието доказа че извършител на това престъпление е шефът на сигурността на компанията на Ходорковски – Алексей Пичугин, които бе осъден на доживотен затвор.  Според руските медии тогава компанията на Ходорковски не е искала да плаща местните данъци към Нефтеюганск, което е накарало кмета на града Владимир Петухов да обяви гладна стачка и седмица след края и той е бил убит.

На един от известните форуми във Валдай президентът Владимир Путин каза ясно че ръцете на Михаил Ходорковски са оцапани с кръв заради убийството на кмета на Нефтеюганск, защото компанията му не е платила данъците си към градския бюджет. Съпругата на убития кмет на руския град подкрепи действията на следствените органи за привличането на Ходорковски като обвиняем по възобновеното дело.  Ходорковски, който не живее в Русия от 26 декември 2013 г. след като лежа  10 години за укриване на данъци отхвърли възможността да се завърне в Москва и да даде показания по възобновеното дело за убийството на кмета на Нефтеюганск и каза че няма нищо общо с това престъпление.

Ситуацията в Русия се усложнавя след като прокуратурата вчера направи внезапен обиск в офисите на опозиционния телевизионен канал "Дождь", които според властите е помогнал на друг виден опозиционер Алексей Навални да направи разследване за сина на главния прокурор Юрий Чайка - Артьом, който под прикритието на поста на баща си е създал мощна бизнес империя заедно с представители на организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 18374 |08.10.2015 Руските ракети "Калибър"-нова ера или нарушен договор? . 11| 5221 |28.03.2015 Руските власти спряха кримска татарска телевизия . 2| 4531 |18.03.2015 1/3 от руските дипломати в Швеция шпионират . 9| 4586 |12.03.2015 Ковачев: Властите в Македония целенасочено я отдалечават от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads