Реклама / Ads
1| 4040 |05.10.2019 СВЯТ

Сълзотворен газ срещу протестиращи в Атина заради визитата на Помпео

.
Протестиращи в Атина
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу участниците в антиамерикански митинг в Атина, съобщава агенция АМНА. Митингът е организиран в знак на протест срещу посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и подписването на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.
 

То предвижда разполагане на американски военни в още три военни бази, освен тази в Суде на остров Крит, съобщава Дарик.

 

До сблъсъци с полицията се стигна, след като протестиращите започнали да хвърлят пликове с червена боя срещу паметника на американския президент Хари С. Труман. Полицията се опитала да спре вандализма с помощта на сълзотворен газ, а демонстрантите влезли в схватка с полицаите.

 

Близо да посолството на САЩ в Гърция протестиращите запалиха американския флаг, като скандираха „Убийци!”. 


Преди това в центъра на Атина се проведе митинг, на който бяха издигнати лозунги: „Не на споразумението за базите със САЩ”, „Да се закрият базите на американските и натовски убийци”.

 

Лидерът на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас заяви, че подписването на новото споразумение между Гърция и САЩ, запазването и разширяването на американските бази в Гърция ще доведат гръцкия народ само до още по-големи опасности и до по-голяма дестабилизация на региона.

 

Американското знаме беше запалено и срещу генералното консулство на САЩ в Солун. По време на визитата си в Атина държавният секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Никос Дендиас подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA). Новото споразумение определя параметрите на действие на САЩ в пристанището на Александропулис и условията по експлоатация на порта на базата Суда на остров Крит.

 

Обезпечено е създаването на високотехнологично оборудване на гръцка територия и в рамките на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.

За САЩ интерес представляват базата в Суда, военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александропулис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4593 |22.09.2019 Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Хонконг . 0| 4282 |20.08.2019 Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протести на кюрдите в Турция . 0| 4152 |03.08.2019 Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи . 0| 3890 |21.07.2019 Пожар бушува на 50 километра от Атина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads