Реклама / Ads
3| 6618 |09.06.2013 СВЯТ

Сълзотворен газ и водомети през нощта в Турция

.
В истанбулския квартал Гази тази нощ отново са избухнали сблъсъци между протестиращи и полиция. Сблъсъци е имало и в Адана. Стражите на реда са използвали сълзотворен газ и водомети.
 

В Анкара около 5000 души проведоха шествие към площад Къзълай, което започна като мирно. Част от демонстрантите обаче не се вслушаха в изискванията на полицията да не се приближават към правителствените сгради. Властите са използвали специални средства за разпръсването на тълпата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно на истанбулския площад продължава акцията на феновете на трите най-големи футболни отбора: „Фенербахче", „Бешикташ" и „Галатасарай", които взеха решение да подкрепят протестите. На площада и прилежащите към него райони са се събрали между 20 000 и 30 000 души. Аналогична акция се проведе в Измир, където на централния площад също се събраха хиляди фенове.

Демонстрациите продължават. Не се съобщава за сериозни инциденти.
От общественото движение „Платформа Таксим" заявиха, че ще продължат протестния си митинг във връзка с липсата на реакция на правителството на издигнатите изисквания. Това съобщиха представители на организацията, като напомниха, че текстът с изискванията е бил предаден по време на лична среща в Анкара с вицепремиера Бюлент Арънч на 5 юни.

„Оттогава нито едно от исканията не е изпълнено и не е направена нито една конкретна стъпка. След контактите с представителите на правителството вече не бяхме потърсени за среща. Междувременно в страната продължава полицейското насилие", казаха от движението.

Сред исканията е отменянето на всички инициативи по премахване на разположения на площад „Таксим" Културен център на името на Ататюрк.

Обществеността настоява да се уволнят всички директори на управленията за сигурност, губернаторите на Истанбул, Анкара и Хатай, които носят отговорност за смъртта на трима демонстранти и за нарушение на основните демократични права на хората, протестиращи срещу премахването на парка.

Платформата настоява да се забрани използването на сълзотворен газ и аналогични средства за разпръсването на демонстранти, както и да се разреши на гражданите да провеждат масови мероприятия на всяко място във всички градове на Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5285 |15.04.2013 Венецуела избра нов президент на мястото на Уго Чавес . 1| 5089 |08.04.2013 Черна гора осъмна с двама президенти . 5| 5513 |14.02.2013 Чешкият президент се отказва от 1/3 от заплатата си . 5| 5122 |01.02.2013 Простреляха кандидат за президент в Армения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads