Реклама / Ads
0| 4650 |14.07.2015 СВЯТ

Санкциите срещу Иран отпадат частично

.
Сделката между Иран и петимата членове на Съвета за сигурност на ООН (както и Германия) е вече официално обявен, съобщи econ.bg . Близкоизточната държава и световните икономически сили стигнаха до споразумение по иранската ядрена програма.
 

 След преговори, които се водят от повече от две седмици във Виена, двете страни си стиснаха ръцете. В резултат от сделката Иран ще получи достъп до свободната търговия, технологиите, финансите и енергетиката.

 

Европейският съюз от своя страна поема ангажимента да разгледа възможностите за използване на инструменти като експортни кредити за насърчаване на търговията, финансиране на проекти и инвестиции в Иран. Това стана ясно от документ, с който разполага руската агенция ТАСС.

 

Според договорката, ембаргото на ООН върху доставките на оръжие за Иран ще остане в сила през следващите 5 години, а забраната за доставка на ракети и технологии ще продължи 8 години. Иран пък се е съгласил да не обогатява уран повече от 3,67% през следващите 15 г.

 

Проблемът с иранската ядрена програма стоеше на дневен ред повече от десетилетие. Основните притеснения на Запада бяха дали Техеран няма да създаде свое ядрено оръжие. Страховете се увеличиха, когато страната започна да развива ядрена енергетика и дори пусна в експлоатация първата си атомна електроцентрала, построена от Русия.

 

След като споразумението бъде подписано от външните министри на Иран и „шесторката“ - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, то ще влезе в сила в рамките на 3 месеца след приемането на резолюцията от Съвета за сигурност на ООН. Все пак, Иран все още е изправен пред риск, след като стана ясно, че при неизпълнение на договорките от страна на персийската държава, икономическите санкции срещу нея могат да бъдат възстановени. В споразумението, иранските представители са се съгласили на възобновяване на ограниченията в 65-дневен срок, ако не изпълнят своята част от сделката.

 

Сделката между Иран и „шестицата“ на ООН предизвика и несъгласие сред представители на САЩ и Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази силното си възмущение от сключената сделка. По думите му постигането на подобна договорка са „историческа грешка за целия свят“.

 

„Във всяка област, в която трябваше да се попречи на Иран да има ядрен потенциал, имаше огромни компромиси“, заяви Нетаняху, цитиран от Business Insider.

 

Мнението му обаче не споделят от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Според председателя й Юкия Амано постигнатото споразумение в ядрената си част представлява ключова пътна карта за развитието на отношенията между Иран и Запада и използването на ядрената енергия за мирни цели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4659 |24.06.2015 Путин удължи срока на санкциите срещу ЕС с още година . 11| 4663 |05.06.2015 Г-7 удължава санкциите срещу Москва . 3| 5042 |27.05.2015 Вучич в Тирана: Косово е Сърбия . 35| 7132 |10.05.2015 Стрелбата в Македония спря! Терористите били ликвидирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads