Реклама / Ads
1| 4609 |24.04.2016 СВЯТ

Сърбия избира ново правителство на предсрочни избори

.
Сърбия днес гласува на национални и местни избори - най-сериозния тест за утвърждаването на властта на правителството на Александър Вучич.Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес за общо 20 листи с 3 270 кандидати. Депутатските места в сръбския парламент са 250.
 
Избират се и 120 народни представители в автономната северна провинция Войводина.

90 изборни секции ще бъдат разположени в Косово, което Сърбия не признава за автономна държава. Гласовете на територията на бившата югославска провинция обаче ще бъдат събирани от членове на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Докато Косово позволява на етническите сърби да имат двойно гражданство, Прищина не позволява на сръбската електорална комисия да организира избори в страната, защото възприема това като намеса в суверенитета на страната.

Косово обяви, че сръбските изборни органи не трябва да играят никаква роля в изборния процес и затова за пореден път международните наблюдатели ще организират вота на терен.

Според последните социологически проучвания управляващата партия на Александър Вучич ще успее да събере повече от 50% от вота.

В момента коалицията на Александър Вучич и Сръбката прогресивна партия има 135 от местата в парламента. Втори са социалистите, също част от коалицията, ръководени от настоящия външен министър Ивица Дачич, които според прогнозите ще съберат 12.3 процента от гласовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4537 |24.04.2016 Избират Карадайъ за председател на ДПС . 0| 5982 |21.04.2016 ФРОГОКО: Правителството отряза наборната служба . 0| 4414 |20.04.2016 Правителството одобрява пътна карта за съдебна реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads