Реклама / Ads
1| 4355 |24.06.2018 СВЯТ

Сърбия си назначава бивш разузнавач №1 за посланик в Македония

.
Сръбските медии пишат, че сръбският външен министър Ивица Дачич ще назначи бившият директор на държавната Агенция за сигурност и информация (БИА) (сръбската разузнавателна служба – бел.ред.), наследница на УДБА (Управление за държавна сигурност на Югославия), Раде Булатович за посланик в Македония, предава скопският телевизионен „Канал 5“, цитиран от Фокус.
 

Как ще възприеме страната това послание, ако се знае, че за посланик отново се изпраща човек, който е с по-висок ранг и позиция по отношение на Горан Живалиевич, агентът на БИА, заловен по време на инцидента в македонския парламент през април миналата година, когато официален Белград трябваше да го изтегли от тамошното посолство, пише сръбският журналист Лакичевич за „Пешчаник“.

 

В неговия текст се коментира и мълчанието на сръбското правителство, но и на сръбската опозиция по отношение на подписването на историческия договор между Скопие и Атина, с който се предлага решение за новото име на бившата югорепублика.
Той засяга дилемата дали Белград съжалява за така наречената Южна Сърбия, и дали зад спънките по пътя на Сърбия към ЕС се крият лични причини от ръководството в Белград, защото сега някой друг става любим балкански политик в Брюксел, Берлин и Вашингтон, който решава проблемите.

 

В момента бившият ръководител на БИА е посланик в Украйна, след като преди това Турция отказва да го приеме за дипломатически представител на Сърбия в Анкара.

Според сръбските медии, Булатович започва своята дипломатическа кариера през 1988 година... От 2000 до 2003 е съветник по национална сигурност на сръбския премиер Кощуница.

 

След убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, Булатович е арестуван в хода на полицейската акция „Сабя“ по подозрения в „сдружаване, с цел извършване на враждебно действие“, но след три месеца е оправдан.

 

От 2004 до 2008 година, по време на правителството на Кощуница, е директор на държавната Агенция за сигурност и информация. Неговото име се свързва с мрежата помагачи в укриването на Ратко Младич, но истината е, че докато е шеф на БИА са изпратени най-много сръбски обвиняеми в Хага.

 

В отсъствието на официални реакции по предложението Бултович да бъде посланик на Сърбия в Македония, единственото изказване дойде от „Алианса за албанците“, който изрази позицията, че това е тежка провокация спрямо Македония и поиска да се предприемат всички необходими мерки, за да се предотврати приемането на подобна провокация, без преди това да е изяснена ролята на поверения в делата на сръбското посолство, който е бил част от тълпата, влязла насилствено в парламента на 27 април м.г., където покрай другите пострадаха председателят на „Алианса“ Зиядин Села и настоящият премиер Зоран Заев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4743 |12.06.2018 Москва: Крим е Русия, а Косово е Сърбия . 0| 5454 |22.05.2018 Бивш консул: Еродоган омайва турците в чужбина, важни са му . 0| 4914 |16.04.2018 Тръмп е ”морално негоден за президент”, смята бивш шеф на ФБР . 0| 5741 |06.04.2018 Бившата президентка на Южна Корея получи 24 години затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads