Реклама / Ads
7| 5707 |21.05.2012 СВЯТ

Сърбите избраха Томислав Николич за президент

.
Томислав Николич печели президентските избори и е новият президент на Сърбия, предадоха световните информационни агенции.
 

  

Опозиционният кандидат за президент на Сърбия Томислав Николич вече направи изявление за медиите, в което обеща, че по време на управлението му като президент Сърбия няма да се отклонява от евроинтеграцията.

 

Загубилият кандидат Борис Тадич призна поражението си, честити победата на конкурента си и също призова страната да следва този път.

 

Николич има преднина от 2% пред конкурента си - президента в оставка Борис Тадич, показват предварителни резултати, цитирани от Б92.

 

Според 70% от изборните секции, Николич получава 50.25% от гласовете, срещу 46.77% за Тадич.

 

Агенциите съобщават също така за ниска избирателна активност - около 37%.


Часове преди затварянето на урните и обявяване края на изборния ден, Николич погрешка бе поздравен от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу с победата във вота, предаде РИА "Новости".

 

"Поздравяваме Томислав Николич заради избирането му за президент, както и сръбския народ за проведените в спокойна атмосфера избори" - се казва в изявлението им.

 

Малко по-късно съобщението е било премахнато.

 

Припомняме, Днес в Сърбия се проведе вторият тур на президентските избори, на който се състезават президентът в оставка Борис Тадич и опозиционерът Томислав Николич, напомнят информационните агенции.

 

Валидността на избора на президент в Сърбия не е обвързана с изборната активност, затова президент ще бъде избран, независимо от това колко от гласоподавателите ще отидат до урните. .

 

На първия тур Тадич изпревари Николич с 10 000 гласа, или 0.26%..

Допитванията преди втория тур показват преднина за Тадич.

 

Тадич е сочен като проевропейски ориентираният кандидат, докато националистът Николич е смятан за скритият кандидат на Москва.


От Демократическата партия на Тадич обявиха, че вотът е своеобразен референдум за ЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5429 |25.10.2010 Първият чернокож кмет избраха в Източна Европа . 0| 5162 |21.10.2010 Путин и Медведев си избраха кмет на Москва . 1| 4860 |19.03.2010 Сърбите не се къпят . 43| 12573 |06.12.2009 Сърбите се настроиха антибългарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads