Реклама / Ads
0| 3853 |26.04.2017 СВЯТ

Саркози бил за Макрон на втория тур

.
Никола Саркози
Бившият френски президент консерватор Никола Саркози заяви днес, че на втория тур на президентските избори ще гласува за центриста Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.
 

В послание в социалните мрежи Саркози отбеляза, че ще направи това, понеже алтернативата на балотажа на 7 май е водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Експрезидентът подчерта, че гласът му за Макрон не е подкрепа за програмата на центристкия кандидат.

 

От щаба на френския кандидат-президент Еманюел Макрон днес потвърдиха, че кампанията му е била обект на поне пет хакерски атаки от януари насам, но уточниха, че хакерите не са успели да откраднат данни от нея, предаде Ройтерс и БТА.

 

Еманюел Макрон е единственият кандидат във френските президентски избори, станал обект на кибератаки, посочи в изявление партията на Макрон "Напред!". "Не е съвпадение, че Макрон, последният останал прогресивен кандидат на тези избори, е приоритетна мишена", се казва още в изявлението.

 

Щабът на Макрон се позовава на проучване на компанията за киберсигурност "Тренд майкро", която открила доказателство, че хакерска група, наречена "Пон сторм", е атакувала кампанията му. Други експерти смятат, че тази група, наричана още "Фанси беър" или "Ей Пи Ти 28", е свързана с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

 

Според допитване на института "Ъпиниънуей", цитирано от Ройтерс, на втория тур Макрон ще победи крайнодясната си съперничка Марин льо Пен с 60 срещу 40 процента от гласовете. От компанията "Тренд майкро" казаха още, че някои от дигиталните "пръстови отпечатъци" от атаките срещу Макрон съвпадат с тези от нападенията миналата година срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ и щаба на кандидат-президентката Хилари Клинтън.

 

Фирмата за киберсигурност е намерила също доказателства, че "Пон сторм" е използвала през последните два месеца подобни похвати за атаки срещу две фондации, свързани с партии от управляващата коалиция в Германия, както и за нападение през април и май м.г. срещу Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

 

Според американската компания за киберсигурност "КраудСтрайк" хакерите от "Пон сторм" са свързани с руското ГРУ. Други три подобни фирми в САЩ - "Дел СекюрУъркс", "ФайърАй" и "ТретКънект" - също смятат, че групата е свързана с руското правителство. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съучастие на Русия в някакви кибератаки срещу щаба на Макрон, припомни Ройтерс.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4779 |23.04.2017 Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на балотаж . 0| 4266 |23.04.2017 Eкзитпол: Макрон води на изборите във Франция . 0| 4734 |20.04.2017 Макрон и Льо Пен се откъсват преди вота във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads