Реклама / Ads
0| 5183 |09.02.2011 СВЯТ

Саркози иска министрите му да почиват във Франция

.
Никола Саркози
Френският президент Никола Саркози поиска от своите министри да дават предимство на родината си в своите ваканции и да предлагат за одобрение от премиера поканите си от чужбина. Поводът за решението на държавни глава са възникналите полемики за отпуски, прекарани в Тунис и Египет.
 

„За своите ваканции членовете на правителството вече трябва да дават предимство на Франция. Поканите от чужбина ще бъдат разрешавани от премиера след съгласуване с дипломатическото звено в президентството, за да се обсъди тяхната съвместимост с външната политика на Франция“, заяви Саркози на заседание на правителството. Детайлите на тези пътувания в чужбина ще бъдат обсъждани от генералния секретариат на правителството, което ще ги одобрява или отхвърля, добави той.

Повод за тези мерки са ваканциите на външната министърка Мишел Алио-Мари и на самия Фийон съответно в Тунис и Египет. Първата жена, застанала начело на френската дипломация, е подложена на силен натиск в последните дни да подаде оставка, след като стана ясно, че, докато е била на ваканция в Тунис в края на годината, е използвала няколко пъти частен самолет на туниски бизнесмен, близък до сваления режим.

В събота Алио-Мари настоя, че не е извършила нищо нередно и че е платила ваканцията си, с изключение на хотелите, разходите за които поели родителите й. Министърката е била на почивка в Тунис с родителите си и със своя партньор, министъра за връзките с парламента Патрик Олие.
В понеделник обаче Мишел Алио-Мари призна, че е допуснала грешка, като е отишла на почивка в Тунис. Признанието дойде, след като заваляха критики срещу външния министър, а депутати настояха президентът Никола Саркози да вземе позиция. Алио-Мари си навлече гнева на много французи и заради това, че предложи Франция да помогне за възстановяването на реда в Тунис малко преди режимът на Бен Али да падне.

Що се отнася до ваканциите на премиера, стана известно, че министър-председателят Франсоа Фийон е пътувал за новогодишните празници с египетски правителствен самолет и почивката му е била на разноските на египетския режим. Фийон е посетил Египет между 26 декември и 2 януари. По време на почивката си френският премиер се е срещнал с египетския президент Мубарак в южния град Асуан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5347 |05.01.2011 Морен срещу Саркози на президенските избори във Франция . 0| 5427 |16.12.2010 Сем. Саркози - Дядо Коледа и Снежанка . 1| 5117 |01.12.2010 Саркози - кандидат за втори мандат . 5| 5176 |23.11.2010 Саркози нарече журналистите педофили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads