Реклама / Ads
7| 4881 |07.01.2016 СВЯТ

Саркози: Шенген е мъртъв

.
Никола Саркози
Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Шенген е мъртъв. Саркози говори пред форум в Антверпен на най-голямата белгийска партия - Нов фламандски алианс (НФА).
 
Според него преди Шенгенското споразумение да бъде подписано, е било необходимо обособяването на общоевропейска политика по въпросите на миграцията. По неговите думи досега европейската миграционна политика е твърди наивна, съобщава Инвестор.

Саркози е коментирал, че ислямският екстремизъм е най-голямата заплаха пред Европа от края на Студената война. Той е посочил, че насроченият във Великобритания референдум за членството в ЕС е възможност за връщането на част от властта на националните правителства в Европа.

Председателят на НФА Барт де Вевер е заявил, че миграционната криза не трябва да бъде овладяна, а прекратена. Той е определил ислямския екстремизъм като най-голямото предизвикателство пред Европа след нацизма и сталинизма.

Шест държави, участващи в Шенгенското споразумение - Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция, са върнали временно граничния контрол, стана ясно преди дни по време на брифинг на Европейската комисия. ЕК е била уведомена и от Дания за връщането на контрола по външните ? граници до 14 януари.

Основната причина, която са посочили и шестте държави за връщането на граничния контрол, е вътрешната сигурност.

Според законодателството за Шенгенската зона държавите, които членуват в нея, имат право да връщат временно контрола по външните си граници. Това става след уведомление на Европейската комисия, а основание за връщането на контрола могат да бъдат сериозна заплаха за обществото или вътрешната сигурност.

ЕК има право да се произнесе относно адекватността на връщането на контрола по границите, но не и да го забрани. Временното излизане от Шенген обикновено е последна мярка за гарантиране на сигурността на страната.

Вчера еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Европейската комисия (ЕК) е получила уверение от Германия, Дания и Швеция, че извънредните мерки за контрол по границите на трите страни ще бъдат сведени до минимум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4109 |04.01.2016 Съществуването на Шенген под въпрос . 1| 4557 |16.12.2015 Юнкер: Шенген ще се запази в моя мандат . 0| 4422 |03.12.2015 Няма да има „мини-Шенген” . 1| 4894 |30.11.2015 Меркел иска Шенген да се съхрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads