Реклама / Ads
5| 5423 |24.09.2011 СВЯТ

САЩ и Европа отсвириха Абас за членство в ООН

.
Махмуд Абас връчи молбата за пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН на среща с генералния секретар на световната организация Бан Ки Мун, въпреки предупрежденията на САЩ.
 
Американския президент Барак Обама изрази становище, че "не може да има палестинска държава без споразумение с Израел, постигнато чрез преки преговори" и предупреди, че САЩ ще наложат вето в Съвета за сигурност при разглеждането на молбата на Палестина, ако тя бъде внесена за разглеждане.

Франция, в лицето на президента Никола Саркози, възприе по-гъвкава позиция по палестинския въпрос. Пред Общото събрание на ООН Саркози призова да се предостави на Палестина "временен статут на държава наблюдател" по подобие на Ватикана, паралелно с което да се проведат израелско-палестински преговори за постигане на окончателно мирно споразумение до една година. По-рано Саркози дори предложи личното си посредничество в израелско-палестинските преговори.

Абас заяви, че е готов да се върне на масата за преговори и че не би желал да "изолира или делигитимира" Израел. Той обаче изтъкна, че политиката на Израел за изграждане на колониални селища "ще унищожи шансовете" за разрешаване на десетилетния конфликт чрез създаването на две държави. Абас не спести и критиките си към Вашингтон, обвинявайки американката администрация в опит да провали техния проект. В същото време, изрази решителността на палестинския народ да продължи, за да постигне целта си.

Опит за туширане на напрежението направи държавният секретар Хилари Клинтън, която призова палестинците и Израел да се отзоват на предложението на близкоизточната четворка за подновяване на мирните преговори. Изявлението си Клинтън направи след като САЩ, Русия, ЕС и ООН призоваха Израел и палестинците да продължат на разговорите в рамките на месец.

В тази връзка по-късно бе съобщено, че Четворката се е споразумяла за провеждането на Конференция по Близкия Изток, домакин на която по всяка вероятност ще бъде Москва през април 2012 г.

Още по-късно стана ясно, че въпросът с молбата на Палестина за пълноправно членство в ООН се отлага. Той ще бъде разгледан на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в следобедните часове на понеделник, 26 септември.

Израел, от своя страна, изрази съжаление, че палестинският президент Махмуд Абас е внесъл молба за пълноправно членство на Палестина в ООН. "Съжаляваме за тази стъпка. Единственият начин за създаване на палестинска държава са преговорите", заяви говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху Гиди Шмерлинг.

В същото време израелската армия е приведена в състояние на повишена бойна готовност, съобщиха от въоръжените сили на Израел. Официалният представител на израелската армия Авитал Лейбович съобщи, че според разузнавателните данни привърженици на „Хамас” и вероятно на други екстремистки групировки ще предприемат опит да пресекат границата. Тези действия имат намерение да попречат на заявката на Палестинската автономия за членство в ООН, която „Хамас” не поддържа, посочи Лейбовиц, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6298 |23.07.2011 Европа в шок след кървавите атентати в Норвегия . 5| 5074 |02.07.2011 Кадафи плаши Европа с катастрофа . 3| 4950 |20.06.2011 Газпром цапардосва Европа с 500 $ догодина . 15| 5781 |03.06.2011 Бактерия мутант мори жените в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads