Реклама / Ads
0| 4393 |15.04.2015 СВЯТ

САЩ изключва Куба от държавите, поддържащи тероризма

.
Кубинският държавен ръководител Раул Кастро и американският президент Барак Обама
Американският президент Барак Обама е готов да изключи Куба от списъка на САЩ с държавите спонсори на тероризма, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от АФП. Това е крачка пред отварянето на посолства на двете страни, съответно във Вашингтон и Хавана.
 
На 17 декември 2014 г. Обама заяви желание за нормализиране на отношенията с Куба. По време на срещата им в Панама на 12 април, където се проведе редовната Среща на Америките, Обама и кубинският държавен ръководител Раул Кастро заявиха, че САЩ и Куба трябва да нормализират дипломатическите си отношения и да открият посолства в своите столици.

Кубинското правителство определи като "правилно" желанието на президента на САЩ Барак Обама да извади Куба от списъка на САЩ на държавите, подкрепящи тероризма, съобщи във вторник кубинското МВнР.

"Правителството на Куба признава за правилно решението, взето от президента на САЩ, да премахне Куба от списък, в който тя никога не би трябвало бъде включвана", се казва в декларацията, предава БГНЕС. Много републиканци от американския конгрес се обявиха против изключването на Куба от черния списък. САЩ продължават да се разминават във вижданията си по редица въпроси с правителството във Хавана, независимо от решението на президента Барак Обама да се изключи островната държава от списъка на държавите, които спонсорират тероризма, посочи прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест.

"Остават разногласията ни с кубинското правителство, но опасенията ни относно политиката на Куба са извън критериите, които биха възпрепятствали изключването на републиката от списъка със страните, спонсориращи тероризма", каза говорителят на държавния глава.

Куба беше включена в списъка на САЩ със страни, подкрепящи тероризма през 1982 г. заради подкрепата й към революционните движения в Латинска Америка и Испания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6729 |10.04.2015 Заговор: Изключват Гърция от еврозоната . 32| 9749 |04.12.2014 Изключването на Русия от SWIFT означава война . 4| 6981 |28.09.2014 Куба забрани парфюми с имената на Чавес и Че Гевара . 3| 5630 |08.02.2013 САЩ не изключват удар по КНДР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads