Реклама / Ads
2| 4772 |02.12.2009 СВЯТ

САЩ се изтеглят от Афганистан

.
Барак Обама се захвана с Афганистан и климатичните промени
Американските войски ще започнат да напускат Афганистан през юли 2011 г., заяви американският президент Барак Обама по време на речта си, посветена на стратегията за Афганистан.
 

"Увеличаването на американския и международните военни контингенти в Афганистан ще ни позволи да ускорим процеса по предаване на отговорността на афганистанските власти и да започнем да изтегляме нашите войски през юли 2011 г", подчерта Обама в речта си пред кадети в Уест Пойнт.

"Благодарение на допълнителните 30 000 военнослужещи, които обещах да изпратя в Афганистан през първата половина на 2010г. , ще можем да потушим въоръжената съпротива и да гарантираме сигурността на ключови населени места. Тези сили ще увеличат възможностите ни за подготовка на афганистанските въоръжени сили", заяви още американският президент.
"Точно така, както направихме в Ирак, ще проведем предаването на пълномощията отговорно, вземайки предвид местните условия. Ще продължим да помагаме на съветите и да консултираме службите по сигурността на Афганистан, за да сме сигурни, че ще успеят в дългосрочна перспектива".

Стратегията за Афганистан на Обама ще се основава на 3 основни момента : военни действия срещу талибаните, сътрудничество с ООН, международните партньори и афганистанския народ (както и тясно партньорство с Пакистан.).
"В Афганистан ще преследваме следните цели: трябва да лишим "ал-Кайда" от пристан, трябва да изземем инициативата от талибаните и да им попречим да свалят правителството. Длъжни сме с помощта на службите по сигурността на Афганистан и правителството да поемем отговорност за бъдещето на Афганистан", каза Обама.

Реализацията на новата стратегия ще струва на САЩ 30 милиарда долара за 2009г.Обама призна, че през последните години САЩ са загубили баланса между достатъчната отбранителна способност и състоянието на икономиката. Той обеща да се отнася внимателно към "военните" разходи и няма да допусне неоправдани харчове, дори в условията на увеличаване на контингента в Афганистан.

Междувременно, споменавайки рядко климатичните проблеми, откакто пое президентския пост, Барак Обама обяви, че ще присъства на международната среща в Копенхаген, и обеща, че най-големите световни замърсители ще намалят вредните емисии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4904 |01.12.2009 Предлагат Кастро за Нобелова награда за мир . 20| 5786 |01.12.2009 Кунева гушка за сбогом 360 хил. евро . 1| 4675 |01.12.2009 Лисабонският договор започва да действа от днес . 2| 6275 |30.11.2009 Без визи за Сърбия, Черна гора и Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads