Реклама / Ads
0| 4738 |24.06.2015 СВЯТ

САЩ подслушвали трима френски президенти

.
САЩ са подслушвали бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и настоящия президент Франсоа Оланд. Това оповести сайтът „Уикилийкс“.
 
По данни на френските медии публикуваните документи съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност (АНС), основаващи се на прихванати комуникации.

Последният документ е от 22 май 2012 година, броени дни преди Франсоа Оланд да встъпи в длъжност и разкрива, че френският лидер е „одобрил тайна среща в Париж с цел обсъждане на кризата в еврозоната и евентуалните последици от излизане на Гърция от нея“.

Друг документ от 2008 година е озаглавен „Саркози вижда себе си като единственият, който може да се справи световната финансова криза“.

Френският президент е свикал спешна среща на съвета за сигурност.

Това е поредният случай, който платформата за споделяне на секретни документи, създадена от Джулиан Асандж, оповестява. През 2014 г. стана ясно, че в продължение на 10 години телефонът на германския канцлер Ангела Меркел е бил подслушван от АНС. Оказа се, че Меркел е вторият канцлер след Герхард Шрьодер, който е бил подслушван от американците. Тогава Меркел заяви, че е недопустимо съюзници да се шпионират, а малко след това демонстрира новия си супермодерен криптотелефон, до който има достъп само тя и още най-много двама души в държавата.

След най-масовото изтичане на секретни документи от американските спецслужби, основателят на "Уикилийкс" получи през 2012 година убежище в еквадорското посолство в Лондон. Формално шведските власти искат екстрадирането му по обвинения за изнасилване и секусален тормоз, повдигнати от две жени.

Той отрича обвиненията и ги нарича политически мотивирани. Опасенията на Асандж са, че Стокхолм ще го депортира в САЩ, където е заплашен от 35 г. затвор и дори смъртно наказание по обвинения в шпионаж и публикуване на документи на Държавния департамент чрез "Уикилийкс".

35 години затвор получи американският войник Брадли Манинг, който реално изнесе секретните документи и ги предаде на "Уикилийкс”. Той имал достъп до американските тайни по време на престоя си в Ирак през 2010 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5064 |20.06.2015 Джип прегази пешеходци в Австрия, трима загинаха, 34 са ранени . 49| 10910 |08.05.2015 Путин награди трима българи за 9 май и уволни 20 свои генерали . 1| 4538 |09.04.2015 Трима ограбиха банка в Италия с бомба менте . 0| 4584 |07.03.2015 Екстремисти убиха петима в Мали, сред тях трима европейци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads