Реклама / Ads
0| 4611 |24.10.2017 СВЯТ

САЩ не пускат на своя територия делегация на турско министерство

.
Американските власти отказаха визи на делегация на турското министерство на правосъдието, съобщава CNN Turk, цитирани от ”Ройтерс”.
 

Това ще им попречи да разрешат и визовата криза между двете страни. Делегацията трябвало да пътува за Вашингтон по-късно този месец. Този ход вероятно ще задълбочи разминаването между двата съюзника в НАТО, които са ограничили издаването на визи на гражданите си, допълни Нюз. бг.

 

Вашингтон прекрати издаването на визи от мисиите си в Турция, позовавайки се на опасения за безопасността на своя персонал след арестуването на двама двамата турски граждани, които са и консулски служители на САЩ.

 

През май бе арестуван преводач в консулството в южната провинция Адана, а съвсем скоро в Истанбул бе задържан и друг служител. И двамата са обвинени в връзки с неуспешния преврат миналата година. Посолството на САЩ заяви, че обвиненията са безпочвени.

 

Турската полиция иска да разпита и трети служител, който също е в Истанбул. Неговата съпруга и дъщеря са задържани във връзка с предполагаеми връзки с мрежата на Гюлен, но по-късно бяха освободени.

 

Турция е разгневена, че САЩ не желае да предаде Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 г. насам. Американски представители заявяват, че властите имат нужда от достатъчно доказателства, за да могат да предприемат стъпки за екстрадирането му. Гюлен отрича всяко участие в проваления преврат.

 

Турция е разгневена и от подкрепата на Вашингтон за сирийската кюрдска милиция - YPG в борбата срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Турция разглежда YPG като продължение на Кюрдска работническа партия (ПКК).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4232 |12.09.2017 Сирия освободила 85% от територията си . 1| 6309 |05.08.2017 САЩ уведомиха ООН, че напускат парижката сделка за климата . 0| 6633 |03.08.2017 Принц Чарлз и Камила разпускат в Гърция на борда на суперяхта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads