Реклама / Ads
0| 4143 |02.08.2019 СВЯТ

Нова надпревара във въоръжаването - САЩ и Русия се оттеглиха от ядреното споразумение

.
”На 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег”, се казва в декларация на руското външно министерство.
 

САЩ обявиха миналата година, че ще се изтеглят от договора, тъй като Русия не го спазва и разработва нови ракети. Москва отрича тези твърдения и заяви, че Вашингтон се изтегля от споразумението, защото иска нова надпревара във въоръжаването.

 

Договорът за ядрени сили със среден обсег е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м.-5 500 км. и беляза края на епохата на Студената война. От 1 юни 1991 г. са унищожени общо 2692 такива оръжия – 846 от САЩ и 1846 от Съветския съюз.

 

Съгласно договора, на всяка от договарящите се държави е позволено да проверява военните съоръжения на другата страна. На всяка страна е разрешено да обяви и запази за музейни изложби 15 неработещи ракети, 15 ракетни кутии и 15 установки.

 

На 10 февруари 2007 г. президентът на Русия Владимир Путин заявява, че договорът вече не служи на интересите на Русия. На 14 февруари генерал Юрий Балуйевски, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, заявява, че Русия може да се отдръпне от договора и че решението ще зависи от действията на САЩ по предложената от американците Ground Based Midcourse система за противоракетна отбрана, части от която Вашингтон тогава възнамерява да разположи в Полша и Чехия (оттогава плановете са изоставени в полза на системи по морето и в Румъния).

 

През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп заяви, че Русия отдавна не спазва договора за ракети със среден и малък обсег. "Затова ние ще го прекратим и ще развиваме оръжията си. Ако се вразумят и решат да не разработват тези ужасни ядрени оръжия, ще съм много щастлив. Но няма само ние да спазваме този договор", заяви той.

 

Според американски експерти Русия го нарушава с крилатите ракети „Искандер-К“ и със сухопътна версия на „Калибър“, защото техният обсег попада в рамките на забранителния договор от Студената война.

 

Михаил Горбачов коментира, че оттеглянето от този договор, след като Съединените щати направиха същото с Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., е опасна грешка.

 

В същото време Германия предложи Нов международен договор, който да замести Договора за ядрените сили с междинен обсег, който да включва Китай. Това каза германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

 

"Китайското правителство е изключително резервирано и следователно ние трябва да запазим този въпрос в дневния ред. Краят на договора не означава подновяване на глобална надпревара във въоръжаването и отбеляза, че Европа няма да участва в такъв процес", смята Маас.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4894 |08.07.2019 ”Нова демокрация” печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция . 0| 4037 |14.06.2019 Почина основателка на зловеща секта в Австралия . 0| 4212 |10.06.2019 Започна надпреварата за наследник на Тереза Мей . 0| 4096 |04.06.2019 Джеймс Клевърли се оттегли от надпреварата за приемник на премиера Тереза Мей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads