Реклама / Ads
1| 4560 |21.10.2015 СВЯТ

САЩ и Русия подписаха меморандум за небето над Сирия

.
Русия и САЩ подписаха днес меморандум за избягване на инциденти между самолети на двете страни в небето над Сирия, съобщи руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от руски агенции, предаде БТА, позовавайки се на АФП.
 

"Меморандумът съдържа редица правила и ограничения за избягване на инциденти между руски и американски самолети", извършващи в различните операции въздушни удари срещу джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия, заяви Антонов, цитиран от агенция Риа Новости. Според него американците са обещали да сведат договорените правила до останалите участници от предвожданата от тях антиджихадистка коалиция, за да ги прилагат и пилотите на техните страни. От американска страна документът е бил подписан от ген. Лойд Остин - шеф на американското Централно командване.

 

Пълният текст на меморандума няма да бъде публикуван по искане на Русия, заяви говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Той съдържа предписания, които трябва да изпълняват екипажите на бойните самолети, летящи над Сирия, и предвижда установяване на наземна комуникационна линия, добави говорителят. Руски военен представител каза в Москва, че "меморандумът за разбирателство" предполага наличието на потенциал за руско-американско сътрудничество в борбата с тероризма.

 

Според американски представители обаче това е ограничено споразумение, което не намалява американските опасения от руската военна кампания в Сирия. Няма план за установяване на зони на сътрудничество между паралелните въздушни кампании или за обмен на разузнавателна информация или на данни за възможни мишени за удари в Сирия, каза на пресконференция във Вашингтон говорителят на Петагона Питър Кук, цитиран от АП. Според Кук след двуседмичните преговори двете страни са договорили редица правила за въздушна безопасност, включително "спазването на професионално поведение във въздуха" и използване на специфични честоти за комуникация между самолетите.

 

Те са се разбрали за спазване на "безопасно разстояние" между самолетите във въздуха. Кук обаче не посочи дали е било фиксирано конкретно разстояние в меморандума. Договорено е и установяването на "наземна комуникационна линия" в подкрепа на връзката между военните командвания. Кук обаче не уточни дали става въпрос за телефонна линия и къде ще се намира този комуникационен канал. Екипажите на американските бойни самолети, участващите в ударите по цели в Сирия, имат право да използват оръжие за самозащита, подчерта той в отговор на въпрос могат ли американските военни летци да използват оръжие при възникване на застрашаващи живота им инциденти с участието на руските въздушно-космически сили, участващи в сирийската антитерористична операция.

 

Кук обаче добави, че смисълът на меморандума е в "свеждането да минимум" на рисковете от възникването на подобни ситуации. Той уточни също така, че не му е известно за никакви инциденти от последните дни, които биха могли да възникнат между летателни апарати на Русия и САЩ над Сирия. Меморандумът обхваща всички видове летателни апарати, които се използват над Сирия от Русия и американската коалиция, включително и безпилотните. Кук обаче направи важното уточнение, че действието на подписания меморандум не се разпространява над ВВС на Сирия. Меморандумът не се отнася и до въздушното пространство на Ирак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4773 |19.10.2015 Спипаха терорист, опитал да взриви влак в Русия . 11| 5902 |09.10.2015 „Форбс”: Санкциите срещу Русия падат през март . 8| 5529 |07.10.2015 Русия удари ИД с ракети от Каспийско море . 7| 4945 |07.10.2015 Белият дом предлага на Русия да действат заедно срещу ИД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads