Реклама / Ads
2| 6902 |03.01.2016 СВЯТ

САЩ: Саудитските екзекуции предизвикаха напрежение

.
Екзекуция в Саудитска Арабия
САЩ изразиха загриженост, че екзекуцията от Саудитска Арабия на смъртната присъда на шиитския духовник шейх Нимр ал-Нимр и още десетина членове на Ал Кайда може да засилят религиозното напрежение в Близкия изток, съобщи ББС.
 
Държавният департамент на САЩ призова лидерите в региона да удвоят усилия за намаляване на напрежението.

В изявление говорителят Джон Кирби призова правителството на Саудитска Арабия да спазва човешките права и да осигури справедлив и прозрачен съдебен процес.

Кирби каза, че саудитското правителство трябва да позволи мирното изразяване на недоволство и заедно с останалите лидери от региона да удвои усилията за намаляване на регионалното напрежение.

Екзекуцията на шейх Нимр предизвика протести в шиитските общности в Близкия изток. Протести имаше в източната част на Саудитска Арабия, както и в Иран, Бахрейн и няколко други страни.

Иран

В Техеран ядосани демонстранти щурмуваха саудитското посолство в събота вечерта, като успяха да запалят мебели, преди да бъдат разпръснати от иранската полиция.

МВнР в Техеран каза, че саудитското кралство ще плати висока цена за действията си.

Саудитска Арабия се оплака пред иранския пратеник в Риад за намеса във вътрешните си работи и връчи протестна нота.

Снимки от погрома в саудитското посолство бяха разпространени в социалните мрежи. Протестиращите бяха ирански студенти.

АФП съобщи, че кварталът на посолствата в Техеран е напълно блокиран от силите на реда.

Бахрейн

Десетки протестираха в Бахрейн срещу екзекуцията на шейх Нимр.

Антиправителственият протест се проведе на 2 януари, съобщи Ройтерс. Активисти носиха снимки на духовника и скандираха лозунги срещу правителството. Нямаше инциденти по време на протеста.

Протест в Лондон срещу екзекуциите в Саудитска Арабия

Демонстранти вдигнаха плакати пред посолството на Саудитска Арабия в Лондон срещу екзекуциите на 47 души, извършени от Риад, съобщи Ройтерс.

Протестиращите издигнаха лозунги срещу изпълнението на смъртната присъда.

Нимр, най-силният критик на управляващата в Саудитска Арабия династия сред шиитското малцинство в страната бе смятан за лидер на по-младите членове на общността, отхвърлящи по-спокойното отношение на по-старите лидери към неуспеха в постигане на равноправие със сунитите, пише Ройтерс.

Редакторът на ББС за Близкия изток Алан Джонстън описва шейх Нимр като известен духовник, открит критик и изразител на гласа на малцинството шиити в Саудитска Арабия, които се чувстват маргинализирани и дискриминирани.


Саудитска Арабия

Нимр бе осъден на смърт за тероризъм. Екзекуцията му предизвика протести в Катиф, в източната провинция на страната, въпреки забраната на протестите.

Активисти издигнаха лозунги „Народът иска падането на режима“ и „Долу династията Ал-Сауд“, с което напомни за протестите от 2011 в зората на Арабската пролет.

Протести в източната провинция на Саудитска Арабия имаше и през 2012, при ареста на Нимр.

Екзекуциите в събота бяха извършени в 12 места в саудитското кралство. Един от осъдените 47 души бе гражданин на Чад, а друг – египтянин. Останалите бяха саудитци.

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл каза, че 47-те екзекуции показват, че саудитските власти „продължават да нарушават човешките права“ и определиха процеса срещу шейх Нимр като „политически и несправедлив“.

ООН

ООН осъди екзекуциите в Саудитска Арабия. Говорителят на генералния секретар Бан Ки Мун каза, че те „предизвикват тревога за естеството на обвиненията и справедливостта на процеса“ и изразява несъгласието си със смъртната присъда, съобщава сайтът на ООН.

„Генералният секретар призовава за спокойствие и въздържание в реакциите на екзекуцията на шейх Нимр и призовава всички регионални лидери да избягват ескалацията на религиозното напрежение“, се казва в съобщението.

Ген.-секретар на ООН осъжда и погрома, извършен от демонстранти срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4981 |20.06.2015 Уикилийкс разкри „Саудитските досиета” . 4| 11645 |11.10.2014 Терорът продължава; още публични екзекуции от "Ислямска държава" . 25| 19283 |12.11.2013 Ето победилият соц-публични екзекуции в Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads