Реклама / Ads
2| 4436 |16.12.2010 СВЯТ

САЩ умува как да привлече Асандж в съда

.
Американската прокуратура търси възможните начини чрез който да привлекат на подсъдимата скамейка основателят на скандалния сайт Уикилийкс Джулиан Асандж.
 

Според данните федералните прокурори търсят доказателства за това, че Асандж лично е участвал в операциите по получаване на секретните документи на американските дипломати. Те се опитват да установят дали Асандж е окуражавал или дори помагал на редник Брадли Манинг да извлича секретна информация на Пентагона и Държавния департамент, съобщава Интерфакс.

Сред материалите, които прокурорите проучват, имало запис на онлайн разговор, в който Манинг твърдял, че директно комуникира с Асандж, използвайки кодирана интернет връзка.

Ако бъде установено, че Асандж лично е се е занимавал с тези въпроси, а не е изпълнявал пасивна роля при получаването на информацията от други хора, то тогава Вашингтон може да му повдигне обвинение за лично участие в заговор за изтичането на секретна информация.

Обвинявайки Асандж като участник в конспирация, прокуратурата ще избегне неудобните въпроси защо не преследва и традиционните медии или не разследва журналисти, след като те също разкриват информация, която според правителството трябва да бъде държана в тайна, отбелязва още изданието.

Frognews.bg  припомня, че името на Джулиан Асандж нашумя след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара.

На 14 декември Асандж бе освободен под гаранция.

Италианската версия на списание Rolling Stone обяви Асандж за рок звезда на годината в Италия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5426 |16.12.2010 Сем. Саркози - Дядо Коледа и Снежанка . 0| 4697 |15.12.2010 Европарламента одобри бюджет 2011 . 0| 5329 |15.12.2010 1 млн. граждани могат да поискат нови закони от ЕК . 1| 4824 |15.12.2010 Медведев: Не допускайте изтичане на информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads