Реклама / Ads
2| 6177 |01.10.2013 СВЯТ

САЩ започнаха новата финансова година без бюджет, администрацията затваря врати

.
Белият дом нареди на правителствените служби да изготвят планове за организирано спиране на работа, тъй като до полунощ на 30 септември законодателите и Конгресът не успяха да постигнат компромис и САЩ влизат в започващата на 1 октомври нова финансова година без бюджет. Мярката са очаква да засегне около 800 000 държавни служители.
 

Положителното решение на Конгреса беше необходимо, за да се одобрят кредити, с които да се гарантира нормалното функциониране на държавата. Ябълката на раздора е здравната реформа на президента Барак Обама. Малко преди Сенатът за пореден път да отхвърли проектобюджета, той бе гласуван в Камарата на представителите с поредните поправки, внесени в него. Поправките се отнасят именно за реформата в здравеопазването и по-конкретно забавянето на задължителната медицинска застраховка и премахването на субсидиите за застраховка за конгресмени и членове на държавната администрация. По-рано републиканците, които са мнозинство в долната камара на Конгреса, се опитаха да отменят изобщо финансирането на здравната реформа и да забавят старта й с една година.

Американското правителство няколко пъти от 1977 г. е спирало частично работа заради разногласия между Белия дом и Конгреса. Изпълнителната власт е оставала без средства за различен срок, най-краткият от които е бил три дни, предава БТА. Рекордът от 21 дни без финансиране е от декември 1995 до януари 1996 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

Въпреки подготовката за спиране на работа на държавния апарат, министерствата и службите, отговарящи за сигурността, включително за външнополитическата дейност, продължават работа. Ще се изплащат социални помощи, но няма да се приемат нови молби, ще спрат работа националните паркове и музеите.

Американският президент Барак Обама каза на военнослужещите, че ще положи усилия да накара Конгреса да постигне възобновяване на работата на правителствените агенции в САЩ, колкото се може по-скоро, предаде Асошиейтед прес.

Обама се обърна към военните във видеопослание, след като Конгресът пропусна крайния срок, до който можеше да бъде предотвратено спирането на работата на правителствените служби. Той каза на военните, че службата им продължава в нормален режим и че е подписал закон, гарантиращ навременното изплащане на възнагражденията им. По думите му операциите в Афганистан и на други места ще продължат. Според него обаче може да се наложи цивилните служители на министерството на отбраната да излязат в отпуск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8241 |26.05.2013 Местните избори в Италия започнаха . 0| 5143 |06.11.2012 В САЩ започнаха изборите за президент . 5| 5304 |03.01.2012 30 000 унгарци скочиха срещу новата конституция . 4| 5188 |01.12.2011 Великобритания иска финансова изолация на Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads