Реклама / Ads
1| 6734 |09.12.2015 СВЯТ

САЩ затяга визовия режим

.
Визи за САЩ
Камарата на представителите в САЩ се обяви с мнозинство за засилване на визовия контрол за гражданите на 38 страни, освободени от виза за влизане в страната, съобщи АФП. Мярката е в отговор на атентатите в Париж на 13 ноември и бе приета с 407 срещу 19 гласа.
 
Според нея пътниците, които обикновено пътуват свободно в САЩ, трябва вече да покажат виза, ако да ходили в Сирия, Ирак, Иран или в Судан в последните пет години преди посещението си в Америка.

„Живеем в свободно и отворено общество. Но има врагове на свободата, които я използват срещу нас“, каза републиканецът Кендис Милър, вносител на предложението, цитиран от WSJ.

В момента във Visa Waiver Program са включени: Франция, Великобритания, Естония, Австрия, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Словения, Словакия, Португалия, Малта, Италия, Швейцария, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Япония, Сингапур и др.

Всички те трябва да попълват вече формуляра ESTA за кандидатстване за американска виза при престой до 90 дни. Изключения се правят за правителствени делегации и военни.

България има визов режим със САЩ. Новата визова програма бе обявена на 2 декември.

Американските служби искат да засилят сътрудничеството с полицията и разузнаването на своите съюзници, с които имат въведен облекчен визов режим. Вашингтон очаква да се споделят повече данни, за да се опита да спре „чуждестранните бойци“, които се връщат от зоните на конфликт по света като Сирия.

Има и различна версия в Сената на демократа Даян Фейнстейн от Калифорния и републиканеца Джеф Флейк от Аризона.

Туристическата индустрия, която подкрепя закона на Конгреса като балансиран подход, смята, че сенатският проект отива твърде далеч с изискването за биометрични данни за всички пътуващи безвизово.

Защо САЩ връщат визите

Около 20 млн. души влизат в САЩ годишно по програмата за визови облекчения. Те се проверяват чрез онлайн система, поддържана от Департамента за вътрешна сигурност и Белият дом обяви наскоро серия подобрения в нея.

В последните години обаче програмата бе използвана от предполагаеми терористи като Ричард Рейд, който се качи на самолета от Париж за Маями през декември 2001 без виза и опита да постави бомба. Закариа Мусауи, „двайстият терорист“ от 11 септември също летя от Лондон до Чикаго с френски паспорт и влезе в САЩ без виза през февруари 2001.

Проектозаконът за сирийските бежанци не напредва, съобщава АП. Законът за промяна в облекчения визов режим обаче може да бъде включен в пакета документи, които трябва да се одобрят до края на годината и сега се финализират в Капитолия.

Някои законодатели вече говорят и за преразглеждане на визовата програма за годеници, която позволи на Ташфийн Малик, стрелецът от Сан Бернардино да влезе в страната. Департаментът по вътрешна сигурност вече обяви, че ще я преразглежда.

На 8 декември американската агенция за митници и граничен контрол разпространи снимката на Малик и Фарук от летището в Чикаго на 27 юли 2014. 29-годишната саудитска гражданка от пакистански произход Малик имаше виза К-1, за да се ожени за 28-годишния Фарук, роден в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5413 |24.11.2015 Ситуацията се затяга! Лавров отказа да пътува до Турция . 4| 6753 |24.09.2014 The Independent: Американските "Томахоук" ще запазят режима на Башар Асад . 8| 6480 |26.12.2012 Георгиевски: Македония върви към тоталитарен режим . 2| 5645 |10.12.2012 Шефът на германското разузнаване: Режимът на Асад е в последния етап на разпад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads