Реклама / Ads
2| 5712 |10.09.2013 СВЯТ

Сенатът отложи гласуването за удари по Сирия

.
Американският сенат отлага ключовото гласуване, което трябва да разреши удар по Сирия, за да може президентът Барак Обама публично да изложи аргументите си по въпроса. Гласуването беше насрочено за сряда.
 

Оказва се, че на срещата на Г 20 миналата седмица президентите Барак Обама и Владимир Путин са обсъждали предложението Сирия да предаде химическото си оръжие под международен контрол. В интервю за Си Ен Ен Обама определи руското предложение като „потенциално позитивно развитие" и отбеляза, че в случай, че то бъде реализирано, САЩ биха могли да отложат удара по Сирия.

Предложението към Дамаск да предаде химическите си оръжия под наблюдението на международната общност направи официално руския външен министър на среща със сирийския си колега. „Ако Сирия склони да постави химическия си арсенал под международен контрол, за да избегне военни удари, тогава незабавно започва работа в тази посока. Призоваваме режима в Сирия не само да разреши международния контрол, но и да унищожи химическите си оръжия", посочи Сергей Лавров.

„Република Сирия приветства руската инициатива, като основен мотив на сирийското правителство са опасенията за живота на гражданите и сигурността на страната. Освен това вярваме в мъдростта на руската държава, която се опитва да предотврати американска агресия срещу нашия народ", заяви от своя страна сирийският външен министър Уалид Муалем.

По-рано в Лондон, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че има един сценарий, Сирия да избегне нападението, но изрази съмнение, че режимът е готов да се раздели с химическия си арсенал. „Разбира се, Асад може да предаде всяка единица от химическите си арсенали на международната общност в следващата една седмица, но той най-вероятно няма да направи това", посочи Кери.

В интервю за сутрешния блок на Си Би Ес Башар Асад отхвърли американските обвинения и предупреди Съединените щати, да са готови на всичко, ако нападнат Сирия. Въвличането на Америка в по-сериозен конфликт в Близкия изток среща съпротивата на близо 60 на сто от американските граждани.

Германският канцлер Германия Ангела Меркел изрази надеждата, че ще последват действия след предложението на Русия и то не се прави единствено, за да се спечели време. Меркел заяви също, че „Германия при никакви обстоятелства" няма да бъде част от евентуален военен удар.
    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6059 |06.09.2013 САЩ отложиха войната срещу Сирия с десетина дни ? . 0| 5342 |13.11.2012 Отложиха новия транш за Гърция . 5| 5354 |15.02.2012 Еврогрупата отложи решението за Гърция . 0| 5022 |11.11.2011 Отложиха клетвата на новото гръцко правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads