Реклама / Ads
0| 6386 |15.04.2017 СВЯТ

Северна Корея демонстрира сила пред САЩ с военен парад

.
Военни части се събраха в Пхенян за парада по повод 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, основателят на Северна Корея (КНДР), предадоха международните агенции. Стотици военни камиони, пълни с войници, се събраха по бреговете на река Тедонган, която пресича севернокорейската столица.
 
Освен отбелязването на Деня на слънцето, както е официалното име на празника, изолираната комунистическа страна иска да изпрати безпрецедентно послание за военната си мощ на САЩ, Южна Корея и Япония, отбелязва АФП.

Според мнозина наблюдатели страната може да използва годишнината за извършването на шести ядрен опит или за изстрелване на балистична ракета. И двете са забранени от международната общност.

Говорител на Корейската народнодемократична армия заяви, че "всички престъпни провокативни действия на САЩ в политическата, икономическата и военната сфера ще бъдат осуетени изцяло от най-силните ответни мерки на армията и народа на КНДР", и "на агресорите няма да бъде позволено да оцелеят", предаде Ройтерс. В изявлението се предупреждава, че "сериозната военна истерия" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнала "опасна фаза, която повече не може да се пренебрегва".
Северна Корея се разгневи на изпратените американски бойни кораби Доналд Тръмп неотдавна поиска план за оказване на натиск върху Пхенян

По-рано снощи неназовани представители на САЩ съобщиха, че администрацията на Тръмп е избрала стратегията си по отношение на Северна Корея: "Максимален натиск и диалог", предаде Асошиейтед прес. Подходът им е продължение на досегашната политика на Вашингтон. Администрацията ще наблегне на оказването на натиск с помощта на Китай, основният политически и военен партньор на Северна Корея.
Военен удар по Северна Корея – сред възможните реакции на САЩАмерикански медии спекулират по темата, но официална информация за това очаквано няма

По оценки на влиятелния вашингтонски Институт за наука и международна сигурност, КНДР може да разполага с до 30 атомни бомби и ядреният й арсенал се подобрява, като може би включва и базирани на плутоний бойни глави. Малко вероятно е обаче страната да разполага с бойна глава, която може да бъде разположена на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до САЩ, заяви Дейвид Олбрайт, председател на института.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3856 |11.04.2017 Тръмп заплаши Северна Корея . 2| 5429 |11.04.2017 Северна Корея готова за война със САЩ . 6| 4598 |09.04.2017 САЩ изпрати бойни кораби към Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads