Реклама / Ads
8| 4852 |06.01.2016 СВЯТ

Северна Корея плаши с водородна бомба

.
Водородна бомба
Северна Корея обяви днес, че е провела успешно изпитание на водородна бомба, предадоха световните агенции, цитирайки специално изявление по севернокорейската Централна телевизия. По-рано днес в Северна Корея беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,1. Мнозина източници изказаха предположение, че причината за труса е „с изкуствен характер”.
 
Земетресението е отчетено на 49 км северно от град Килджу, където е раположен ядреният полигон Тончхан-ри.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при „обикновената” атомна бомба, уточнява Си Ен Ен. Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян.

Ако изявлението бъде потвърдено, изпитанието на водородна бомба ще означава огромен успех за военните амбиции на страната.

„Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ”, обяви севернокорейската информационна агенция. Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея, че е провела изпитание на водородна бомба. Точното време все още не е потвърдено, но среща почти със сигурност ще бъде днес, посочва източник от централата на организацията. Друг източник уточнява, че съвещанието ще бъде при закрити врата.

Проведеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба е неприемливо и противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

„От Северна Корея идва огромна заплаха. Провеждането на ядрено изпитание е неприемливо“, заяви Абе. По неговите думи, това е „сериозно предизвикателство към резолюциите на съвета за сигурност на ООН“.

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита – през 2006, 2009 и 2013 години.

Какво е водородна бомба?

Оръжие , използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия, азработено от САЩ през 1958 г.

Известна и като термо-ядрена бомба, тя се разглежда като „по-чиста” от атомната бомба, тъй като има по-малко радиоактивно замърсяване, но също така е и много по-мощна.

За разлика от атомната бомба, задвижвана от ядрения разпад, водородната бомба се захранва от сливането на по-леки елементи, при което се отделя  повече енергия, отколкото при ядрения разпад и това я прави много по-мощна.

Този тип бомби могат да бъдат с много малки размери и да се поберат в бойните глави на балистични ракети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4309 |24.10.2015 Южнокорейци отидоха в Северна Корея за среща с роднини . 0| 4613 |12.04.2015 Огън по посолството на Южна Корея в Триполи . 45| 5748 |03.04.2015 Сп. Тайм: Русия плаши с ядрена томахавка? . 0| 4749 |13.03.2015 Хеликоптер се разби край Южна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads