Реклама / Ads
8| 10523 |22.02.2014 СВЯТ

Шефът на Върховната Рада подаде оставка; Янукович–в неизвестност

.
Местоположението на президентът на Украйна Виктор Янукович продължава да бъде загадка. След като се появиха слухове, че президентът е избягал в чужбина, днес Интерфакс разпространи версията, че той е пристигнал в Харков.
 

Агенцията се позовава на "информиран източник", който твърди, че Янукович ще участва в конгрес на депутатите от югоизточните области на Украйна. Срещата е насрочена за днес следобед.

Мистерията се засилва от изявление на представителя на Янукович във Върховната Рада. Юрий Мирошниченко заяви, че няма никаква информация къде се намира президентът.

В същото време председателят на парламента би отбой. Владимир Рибак е подал оставка, като в аргументацията е посочил здравословни проблеми. Това съобщи заместник председателят на Върховната Рада при откриването на днешното заседание в парламента, предаде AFP.

На заседанието депутат от опозицията заяви, че президентът Янукович и вътрешният министър Захарченко са в неизвестност и цялата отговорност сега лежи върху Върховната рада.

„Повечето от изпълняващите длъжността министри напуснаха своите места и тяхното местоположение е неизвестно. Единственият легитимен орган остава Върховната Рада", каза депутатът от парламентарната група на „Баткившчина" Александър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му, при тези условия парламентът има задължението да поеме отговорността за ситуацията в страната.

На парламентарната сесия украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова парламента да приеме резолюция, призоваваща президента Виктор Янукович да подаде оставка "незабавно", заради използването на смъртоносна полицейска сила по време на протестите тази седмица.

За днес и утре е обявен национален траур в Украйна. Според предварителни информации на площада на Независимостта в Киев ще има опело на 50 жертви на кървавите сблъсъци в четвъртък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6058 |21.02.2014 Върховната Рада одобри връщането на конституцията от 2004 г. . 0| 6207 |03.02.2014 Силно земетресение в Гърция: съборени огради, 9 пострадали . 1| 6004 |23.12.2013 Самолет се разби в сграда на летището в Йоханесбург . 4| 5891 |30.11.2013 Украйна като никога преди: десетки пострадали, десетки арестувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads