Реклама / Ads
1| 5342 |14.01.2020 СВЯТ

Шотландия остава в Обединеното кралство! Джонсън отхвърли молбата за референдум

.
 

Отново се разиграва един добре познат сценарий на Острова. Шотландия иска да проведе референдум за независимост и да напусне веднъж завинаги Обединеното кралство. И за пореден път тази молба беше отхвърлена.

 

Почти като по часовник Борис Джонсън отговори писмено и съвсем официално на шотландския първи министър Никола Стърджън и отхвърли молбата за произвеждане на референдум за независимостта на Шотландия. Страната от години се опитва да се откъсне от Великобритания, но за съжаление опитите до момента не са били овенчани с успех.

 

Разминаване във възгледите се получи отдавна, а един от ярките за това примери беше позицията на Шотландия по въпроса с евроразвода. Иначе казано, демографската разбивка на вота по време на националния референдум през 2016 г. показа, че на шотландците никак, ама никак не им не нрави идеята за излизане от Европейския съюз. От там нататък всичко е история със заглавие "Поредица от злополучия", с която се захвана Тереза Мей, а горещият картоф по-късно беше хванат и от Джонсън.

 

Именно британският премиер е този, който върна молбата на Шотландия за прословутият референдум.

 

Никола Стърджън писа до Джонсън през декември и го помоли да даде правомощия на Единбург за провеждане на референдум, което може би би довело до евентуалния развод на двете страни. До този момент право за подобно запитване до народа има единствено Лондон.

 

"Не мога да се съглася с подобно искане. Тези правомощия биха позволили провеждането на нови референдуми за независимост", написа в своя Twitter акаунт Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

 

И така Шотландия остава с вързани ръце. Защото подобен референдум в момента може да се проведе единствено с позволението на британското правителство, а Лондон никак, ама никак не иска Шотландия да напуска Обединеното кралство. Особено в усложнената обстановка на Brexit.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6059 |15.12.2019 Никола Стърджън: Шотландия не може да бъде в съюз с Великобритания насила . 0| 5848 |14.12.2019 Джонсън пази Обединеното кралство: Без нов референдум за Шотландия . 0| 4455 |16.11.2019 Гренландия остава без летище заради климатичните промени . 1| 4341 |14.10.2019 Шотландия иска втори референдум за независимост от Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads