Реклама / Ads
1| 5970 |15.11.2011 СВЯТ

"Шпигел": Три възможни сценария за Гърция

.
Германия подготвя три различни сценарии, ако Гърция излезе от еврозоната.
 
Според най-лошия, ако Гърция влезе в порочния кръг на икономическата катастрофа, нейното въстановяване може да отнеме десетилетия и това вероятно ще се окаже пагубно и за други държави и региони, пише германския семдичник "Шпигел", цитиран в днешния брой на македонския ежедневник "Вечер".

Според немското издание, експерти от германското министерство на финансите в момента извършват симулации на няколко сценария. Първи сценарий: Излизането на Гърция от валутния съюз ще засили еврото. Този вариант се основава на хипотеза, че ситуацията в страната няма да се развива много зле. Според сценария, напускането на еврозоната на Гърция може дългосрочно да допринесе за укрепването на еврото след началния бурен период. Предположението е, че валутния съюз би бил по-силен без най-слабото си звено, независимо че Испания и Италия и след това ще бъдат изправени пред сходни на Гърция проблеми. Предположенията са, че тези страни по-лесно могат да решат проблемите си без "допълнителния товар" от Гърция. Според оценките на експертите от германското правителство, тези страни в момента изпитват затруднения да намерят готови пари, но във всеки случай не са на прага на фалит, какъвто е случаят с Гърция.

Втори сценарий: Кризата обхваща (освен Гърция) и Италия, и Испания. При него, германските специалисти прогнозират малко по-благоприятен развой на събитията. Ако тази хипотеза се реализира, Италия и Испания ще се намерят в центъра на глобалния финансов пазар, а разходите за техните заеми значително ще порастат. При тази симулация, Европейския фонд за финансова стабилност ще бъде принуден да се снабди с пресни пари, но за да бъде успешен фонда, той трябва бързо да увеличи своите резерви.

Трети сценарий: Гърция десетилетия наред ще се намира в състояние на криза. Това е най-лошия сценарий, който ако се случи ще доведе до свиване на гръцкия износ, а негативните последици ще  бъдат много повече, отколкото се смята в момента. Националният дълг ще нарасне спрямо първоначалното си състояние, тъй като все още дълга се калкулира с еврото. Кредитният рейтинг на страната отново ще намалее, а гръцките компании ще се борят да стигнат до пари, защото и банките в страната ще бъдат възпрепятствени да достигнат до международния капиталов пазар. В тази ситуация вероятно ще фалират много фирми, а това ще доведе и до нови, масови уволнения на работници.

Все пак трябва дебело да се подчертае, че германските експерти не вярват, че това е най-възможния или реализуем сценарий за бъдещето на икономическата стагнация в Гърция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5122 |11.11.2011 След Турция и Гърция се затресе . 3| 11564 |10.11.2011 Край на “пазарлъците” в Гърция – Пападимос е новият премиер . 10| 5424 |09.11.2011 Новият коалиционен кабинет на Гърция - готов всеки момент . 5| 5605 |07.11.2011 Гърция върви към коалиционно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads