Реклама / Ads
0| 5142 |18.05.2011 СВЯТ

Силите на Кадафи не са поразявали кораб на НАТО

.
Съобщенията на либийската държавна телевизия, че правителствените сили на Кадафи са нанесли поражение на един от бойните кораби на алианса в близост до град Мисрата, бяха отречени от висш представител на НАТО, предаде “Дойче веле”. Това са изцяло измислени твърдения, каза още той.
 

“Обърнахме се към оперативния ни щаб в Неапол, откъдето потвърдиха, че няма натовски бойни кораби, които да са толкова близо до брега, че да могат да бъдат улучени от силите на Кадафи”, уточни говорител на НАТО.

Информацията на либийската телевизия се появява 24 часа, след като кораб на НАТО успешно предотврати атака срещу Мисрата с преносими лодки, отбеляза представителят на алианса.

Общо 15 души, повечето от които бунтовници, са убити при сражения в Либия. Седем души са загинали при продължаващите боеве в град Мисрата. Осем бунтовници са убити, а 15-ранени при сраженията близо до КПП на границата с Тунис Дехиба.

Според главния прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо няколко хиляди души са загинали през трите месеца от началото на бунта срещу режима на Кадафи, а близо 750 000 са били принудени да избягат.

Докато самолетите на НАТО се опитват да наложат на Либия демократическите ценности с помощта на ракети, Москва получи реалната възможност да докаже на останалите членове на Съвета за сигурност на ООН, че има и друг мирен способ за прекратяване на гражданската война между либийските племена, пише вестник „Российская газета“.

Москва поиска от Триполи да спре кръвопролитията и изцяло да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след вчерашната си среща с официалния представител на Кадафи, генералния секретар на Асоциацията „Ислямски призив“.

Поставихме пред него въпроси, произтичащи от принципната ни позиция и чиято цел е скорошно спиране на кръвопролитията в Либия, каза Лавров. Той изтъкна, че Москва не поема ролята на посредник между Триполи и Бенгази, но подкрепя посредническите усилия на Африканския съюз и на ООН.

„Главното сега е да се съгласуват сроковете и условията на примирието, което ще създаде основа за започването на национален диалог за бъдещето на страната, за бъдещето на нова Либия”, каза още руският външен министър. „Отговорът, който чухме, не може да е негативен. Казаха ни, че Триполи е готов да разгледа подходи основаващи се на пътната карта на Африканския съюз, и са готови да изпълнят напълно исканията в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН”, допълни той.

Междувременно либийският Преходен национален съвет поиска да представя Триполи на следващото заседание на Организацията на страните износителки на петрол във Виена, заяви говорителят на бунтовниците Махмуд Шамам. Искаме да участваме в заседанието… но не знаем дали ОПЕК ще ни покани за 8 юни, посочи Шамам пред АФП в Дубай.

Той заяви, че либийският министър на петрола Шукри Ганем, който напусна страната, се намира във Виена, но уточни, че не може да потвърди дали е дезертирал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5148 |17.05.2011 И министърът на петрола избяга от Кадафи . 0| 4954 |16.05.2011 Прокурор иска арест на Кадафи и Сейф ал Ислам . 6| 5380 |15.05.2011 Нищо страшно няма да се случи, ако загине Кадафи! . 6| 5233 |14.05.2011 Кадафи: Жив съм!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads