Реклама / Ads
2| 4295 |08.10.2015 СВЯТ

Сирийската армия започна атака срещу бунтовниците в долината Ал Габ

.
Сирийските правителствени сили и съюзните им милиции, подкрепяни от руски въздушни удари, предприеха днес офанзива срещу бунтовниците в долината Ал Габ в Западна Сирия. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) и участващ в боевете там бунтовник, цитирани от Ройтерс.
 

Бунтовниците напреднаха в района през юли, като превзеха още територии, а това от своя страна заплаши крайбрежния регион, който е жизненоважен за контрола на президента Асад над Западна Сирия и изигра ролята на катализатор за руската интервенция на негова страна, отбелязва Ройтерс.

 

Рами Абдулрахман, ръководителят на СЦНЧП, каза пред Ройтерс, че сухопътните войски подлагат контролираните от бунтовниците райони на тежки обстрели с ракети земя-земя, докато руските самолети бомбардират отгоре.

 

Абдулрахман, чиято организация използва източници на място, за да следи конфликта, каза също, че предприетата вчера офанзива на сирийската армия и чуждестранните й съюзници в съседни райони в провинцията Хама не е постигнала значими успехи.

 

"Тринайсет военни от силите на режима са загинали. Сред бунтовниците има само седем потвърдени загинали, но този брой със сигурност е по-висок", заяви той.

 

Абу ал Бараа ал Хамауи от бунтовническата групировка "Аджнад аш Шам" каза пред Ройтерс, че руските самолети бомбардират от зазоряване. Това не е първият път, в който руснаците бомбардират района, но е най-яростната им атака, заяви той по интернет. "Има опит от страна на режима да напредне, но ситуацията е под наш контрол", посочи Хамауи.

 

По-рано днес началникът на сирийския генерален щаб генерал Али Аюб заяви, че армията е започнала "мащабно настъпление, за да ликвидира терористичните групировки, да освободи районите и селищата, страдали от терор и престъпления".

 

Сирийските въоръжени сили "няколко години държаха инициативата в свои ръце, формираха човешки ресурси", отбеляза генералът. Ударите на руската авиация в Сирия подрониха бойните възможности на международната терористична групировка "Ислямска държава" и на други формирования, констатира сирийският военачалник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4628 |27.09.2015 Путин: Русия помага на легитимната армия в Сирия . 0| 4700 |21.09.2015 Започна процесът срещу румънския премиер . 9| 5274 |20.09.2015 "Десен сектор" започна блокада на Крим . 4| 5280 |21.08.2015 Ким Чен Ун вдигна армията в пълна бойна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads