Реклама / Ads
0| 5952 |18.07.2012 СВЯТ

Сирийският министър на отбраната е убит при самоубийствен атентат в Дамаск

.
Сирийският министър на отбраната генерал Дауд Раджиха загина при самоубийствен атентат срещу сграда на силите за сигурност в Дамаск. Сирийската държавна телевизия съобщи, че при атентата е бил убит министърът на отбраната .
 

Обект на нападението с кола бомба бе сградата на Службата за национална сигурност по време на заседание на министри и членове на службите за сигурност. Няколко души са ранени, някои от тях са в критично състояние. Според ливанската новинарска телевизия Ал Маядийн няколко високопоставени служители на силите за сигурност са убити при експлозията.

Активисти в Дамаск съобщиха, че Републиканските гвардейци са отцепили столичната болница "Шами", където са закарани пострадали от нападението. Телевизия Ал Арабия съобщи, че бунтовници са стреляли по охраната на президентския дворец в Дамаск.

Сирийската столица от неделя е зона на ожесточени боеве между сирийската редовна армия и бунтовниците. Това са най-тежките сражения в Дамаск от началото на въстанието през март 2011 година.

Над 60 войници от сирийската армия са били убити през последните 48 часа в Дамаск при боеве с бунтовници от Свободната сирийска армия, предаде Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Силите на режима подлагат на танков обстрел кварталите Кабун и Барзе в Дамаск, продължават боевете и в други части на столицата, съобщи във Фейсбук Съюзът на координаторите на сирийската революция, цитиран от БТА.

Силите на режима бомбардират Кабун и Барзе с хеликоптери, а при пропускателните пунктове се чува ожесточена стрелба, съобщиха Местните координационни комитети (МКК), които организират мобилизацията на място.

Боеве между редовната армия и съставената предимно от дезертьори Свободна сирийска армия се водят в кварталите Мидан и Кафар Сусе, в южната и западната част на Дамаск, съобщи СЦНПЧ.

В околностите на Дамаск в Дждайдет Артуз, където е прекъснато електроподаването, се чуват експлозии и ожесточена стрелба. Град Забадани също е подложен на обстрел според МКК.

В централната провинция Хомс силите на режима обстрелваха с тежка артилерия Тал Калах, както и квартали на Хомс, сред които Халдие, Карабис и Джурет аш Шиях, където се водят и боеве.

Във втория по големина град на Сирия Алеп рано сутринта избухнаха боеве в квартал Салахедин. В понеделник вечерта бунтовниците обявиха, че са започнали "битката за освобождението на Дамаск".

Според СЦНПЧ при насилието в Сирия вчера са загинали 93 души, сред които 48 цивилни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6167 |15.07.2012 Министър надживя атентат . 8| 8210 |30.04.2012 Труп на бивш министър изплува в Дунава . 0| 4866 |15.03.2012 Финансов министър сяда в стола на Папандреу . 40| 7607 |02.02.2012 На гръцки министър му се привидя, че България е във фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads