Реклама / Ads
4| 7492 |17.06.2013 СВЯТ

Скандал и напрежение преди срещата на Г8

.
В навечерието на срещата на Г8 руският президент Владимир Путин обвини британския премиер Дейвид Камерън в предателство към хуманитарните ценности чрез подкрепа на сирийските бунтовници с „кръвта по ръцете им", съобщава „Индипендънт".
 

С остър и недипломатичен език Путин обвини Великобритания и други западни страни в опити да въоръжат бунтовниците, които „убиват своите врагове и ядът техните органи". Руският президент потвърди, че Русия ще продължи да въоръжава, както той заяви, „законното правителство" на Сирия и призова другите страни да уважават същите правила.

Коментарите на Путин преди срещите на Г8 в Северна Ирландия, които ще се проведат днес и утре, показват, че британските надежди за смекчаване на руската позиция за Сирия се изпаряват. След около час двустранни преговори между Путин и Камерън на „Даунинг стрийт" 10, говорителят на Путин каза за британския таблоид, че остават различията между двете страни.

„Има сериозно неразбирателство по отношение кой е виновен и кой да се обвинява", каза говорителят. Запитан за влиянието на американското решение за въоръжаване на сирийските бунтовници и потенциалните мирни преговори, той подчерта „Ще бъде по-трудно".

На пресконференция след разговорите Камерън призна, че „президентът Путин и аз имаме разногласия по някои проблеми" и подчерта, че Г8 може да доведе „нов момент" и да започнат преговори в Сирия.

„Това, което взех от днешния разговор като впечатление е, че можем да преодолеем различията, ако признаем, че споделяме някои фундаментални цели: прекратяване на конфликта, спиране на разцеплението в Сирия, да се позволи на сирийския народ да избере кой да ги управлява и да се предприеме борба срещу екстремистите", каза Камерън.

По думите му, ако се допусне борба между ужасен диктатор и екстремизма, ние всички ще платим цена.

След като Путин бе запитан от британски журналист относно коментари на Камерън миналата година, че този, който подкрепя Асад носи кръвта на сирийските деца върху ръцете си, руският президент реагира ядосано. „Великобритания не е нужно да подкрепя хора, които не само убиват своите врагове, но разпорват техните тела, ядът техните черва пред общността и камерите. Това ли са хората, които искате да подкрепите?", запита той.

„Тези ли искате да снабдите с оръжия. То това най-вероятно има малко отношение към хуманитарните ценности, които проповядвате в Европа от стотици години", подчерта Путин.

Путин имаше предвид разпространените видео кадри в интернет, в които бунтовник яде сърцето на правителствен войник. Източници от „Даунинг стрийт"10 заявиха, че разговорите са преминали по-добре от това, което показва пресконференцията.

Камерън опроверга информацията, че Лондон иска да въоръжава екстремисти.  Освен въпроса за Сирия на срещата на Г8 ще бъдат разгледани въпросите за данъчните измами и офшорните зони, както и бъдещето търговско споразумение между ЕС-САЩ.

Не се очаква пробив по въпроса за офшорните зони и Сирия.

В дневния ред също влизат въпроси, отнасящи се до запълване на пролуките в събирането на корпоративния данък и създаване на международен регистър на собствениците на компании, за да се спре криенето на печалби.

Преди началото на срещата Камерън и Обама ще се срещнат с италианския премиер Енрико Лета, Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, за да дадат ясен сигнал за започване на разговорите за споразумение между ЕС и САЩ за свободна търговия.

Официалните разговори ще покрият световната икономика. Във вторник ще бъдат обсъдени и въпроси за контратероризма.

Мерките за сигурност в Северна Ирландия са засилени. Около 8 хиляди полицаи охраняват събитието.

Полицията очаква да се проведат демонстрации срещу Г8, като се очакват 2000 протестиращи да се съберат в Енискилен във Фермана, където ще се проведат срещите.

Междувременно събитието започва на фона на шпионски скандал. Британският вестник „Гардиън" съобщава, че Лондон е шпионирала делегати на две срещи на Г-20 в Лондон през 2009 г.  Документи, разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, показват, че британското разузнаване е следило компютрите на чуждестранни политици и официални представители.

Британските шпиони четели имейлите на делегатите и пробивали сигурността на смартфоните им, за да наблюдават имейлите и телефонните им разговори.

Сред мишените бил турският министър на финансите и вероятно още 15 души от неговата делегация. Документите показват, че операцията била разрешена по принцип от високопоставени представители на правителството на тогавашния премиер Гордън Браун.

Също така са били използвани и разузнавателни технологии, за да се шпионират делегати на Русия и ЮАР на срещата на Г20 през 2009 година.

Американските шпиони, работещи във военната база на британските ВВС са подслушвали и телефонните разговори на тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев и руската делегация по време на срещата на високо равнище в Лондон през 2009 година и са предавали тези сведения на британското разузнаване, отбелязва РИА Новости.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12021 |22.02.2013 Бенедикт ХVІ си тръгва заради скандален доклад за гей-връзки и шантаж . 0| 5501 |11.02.2013 „Конски скандал” тегне над Европа . 2| 6353 |31.01.2013 Напрежението между Сирия и Израел расте . 0| 5449 |14.01.2013 Скандал във Великобритания заради наплива на българи и румънци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads