Реклама / Ads
0| 4950 |06.07.2020 СВЯТ

След COVID-19 - и бубонна чума в Китай

.
Източник: БГНЕС
Бубонна чума започва да гори в Китай. Властите в азиатската държава затягат мерките в автономния регион Вътрешна Монголия. Новината за това идва след първия потвърден случай на заразен. Според доклад на здравната комисия в страната, пациентът е в стабилно състояние. Все още не е ясно как човекът се е заразил.
 

Здравните власти в град Баян Нур са обявили трета степен на тревога. Това е предпоследната степен от скалата. Забранява се лова и консумацията на диви животни, които могат да бъдат евентуални преносители на инфекцията. Призивът е гражданите да сигнализират за нередности.

 

Китай е известен с пазара си за диви животни. Припомняме, че една от теориите за възникването на коронавируса е именно от морският пазар в Ухан.

 

В края на миналата година във Вътрешна Монголия беше съобщено за четирима заразени с бубонна чума, включително двама с чумна пневмония, която е по-смъртоносния вариант на чумата. Малко по-рано, през май, в Монголия починаха двама души от чума, след като са яли сурово месо от мармот (вид гризач), информират от “Ал Джазира”.

 

Бубонната чума е една от най-смъртоносните инфекции в човешката история. Жертвите на вируса са между 30 и 50 милиона души. Бубонната чума върлува в периода 541-549 г. Известна е още като “Черната чума”. Болестта е изключително заразна. Първоначалните й симптоми са леки и неясни: главоболие, болки и гадене, след което започват да се появяват черни бучки - бубони - по подмишниците, слабините - и се разпространяват по цялото тяло. Следващият етап на Черната чума е висока температура, а след това и смърт. Тя се пренася от бълхи, които живеят по плъховете. Лечението на чумата се провежда с антибиотици. Има и създадена ваксина, която осигурява имунитет до една година. След преболедуване имунитетът е траен.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6142 |04.07.2020 Двама са удавени и 13 са безследно изчезнали при проливните дъждове в Япония . 7| 6542 |02.07.2020 Русия се събуди различна след референдума: Путин и новият (псевдо)демократичен ред . 1| 5717 |30.06.2020 Последен шанс за Великобритания да удължи срока за преговори с ЕС . 0| 5483 |14.06.2020 КНДР плаши Южна Корея с военни. Каква е следващата стъпка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads