Реклама / Ads
0| 5087 |04.03.2010 СВЯТ

След призива за джихат, Кадафи наложи ембарго на Швейцария

.
Либийският лидер Моамар Кадафи
Либия реши да наложи пълно икономическо ембарго на Швейцария вследствие на дипломатическата криза между двете страни, предаде Ройтерс. Ембаргото се отнася за целия икономически и търговски обмен с Конфедерацията.
 

Отношенията между Либия и Швейцария се влошиха след задържането през юли 2008 г. в ареста на сина на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи - Ханибал, и неговата съпруга по обвинения в малтретиране на домашната прислуга.

В отговор Триполи заплаши, че може да изтегли всички свои авоари от швейцарски банки, които са на стойност 7 млрд. долара, и потвърди спирането на доставките на суров петрол за конфедерацията. Швейцария внася ежегодно 2,5 милиона това суров петрол от Либия и този обем представлява 20% от годишните нужди на страната.

В четвъртък Кадафи призова мюсюлманите на джихад война срещу Швейцария, която определи като "страна на неверници и вероотстъпници". Той призова още към бойкот на швейцарската икономика като реакция на забраната за строеж на минарета, която бе приета на референдум през ноември с близо 60 процента от гласовете.

Междувременно либийското външно министерство привика шарже д'афер на САЩ в Триполи, за да изрази протест и предупреди, че двустранните отношения ще пострадат, ако Вашингтон не се извини за коментар на говорителя на Държавния департамент Филип Кроули по адрес на Либия, предадоха световните агенции.

В петък Филип Кроули коментира иронично речта на либийския лидер Муамар Кадафи, в която се призоваваше за ислямска свещена война срещу Швейцария. Кроули припомни в тази връзка речта на Кадафи в ООН от 23 септември 2009 г. "Видях информацията и това ми припомни оня септемврийски ден, едно от най-паметните заседания на Общото събрание на ООН, които помня. Много думи, много хвърчаща хартия и не непременно много смисъл", беше заявил Кроули през смях.

Либийското външно министерство заяви в протеста си, че този коментар отразявал "невежеството" на Кроули какво точно е говорил Кадафи.

На 23 септември 2009 г. Муамар Кадафи се възползва от трибуната на ООН в Ню Йорк, за да произнесе реч от 95 минути, вместо предвидените 15, в която често повтаряше, импровизираше и разискваше странни теми, припомня АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5791 |19.02.2010 Шефът на родните барети, пленник след преврат в Нигер . 3| 4814 |18.02.2010 Младич знае как да се крие от преследвачите . 0| 4892 |16.02.2010 Белгийци стачкуват след трагедията в Брюксел . 0| 5223 |15.02.2010 25 трупа след катастрофа в Белгия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads