Реклама / Ads
0| 4578 |11.04.2019 СВЯТ

Словения вини Хърватия за скриване на информация за шпионаж

.
Марян Шарец
Словенският премиер Марян Шарец обвини Хърватия в „нечувано“ поведение“ и допусна, че Загреб се опитал да потули информация в медиите, че хърватски шпиони са помогнали за провала на усилията за разрешаване на граничния спор между двете страни, съобщи „Политико“.
 

„Нечувано е, че Хърватия се е опитала да окаже влияние върху нашите медии да не публикуват тази намеса на хърватските тайни служби“, заяви Шарец пред изданието. Премиерът има предвид съобщения в словенски медии, които засилиха напрежението между Загреб и Любляна и възпламениха спора за общата им граница.

 

Казусът трябваше да бъде решен от арбитраж, но Хърватия реши през 2015 г. да се оттегли от този процес. Причината за това бяха изтекли записи от разговор между словенски политик и словенски съдия в арбитражния съд.

 

През последните дни словенски медии съобщиха, че хърватски шпиони са направили записите, за да дискредитират процеса, а сега Загреб се опитал да окаже натиск да потули тази информация. Това накара Шарец да свика Съвета за национална сигурност на Словения в сряда, както и да отзове посланика в Хърватия за консултации.

 

Словенският лидер заяви, че е по-притеснен от „опитите на Хърватия да се намеси в медийната свобода“ в страната му, отколкото от предполагаемата роля на разузнаването.

 

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви днес, че в отношенията между Хърватия и Словения „няма голяма драма“, предаде БТА. Той каза това пред журналисти след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел и потвърди, че е разговарял със словенския си колега в кулоарите на тази среща.

 

Пленкович заяви, че би желал двете страни да седнат на масата и да решат всички проблеми.

 

Попитан дали са разговаряли за обвиненията на Словения, че хърватската разузнавателна служба е подслушвала словенски официални лица, той казал, че това не е нищо ново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4052 |09.03.2019 Мадуро обвини САЩ за мащабното спиране на тока в страната . 1| 4108 |04.03.2019 Макрон поиска европейска служба за борба с фалшивите новини . 2| 4647 |27.01.2019 Министерството на отбраната на Венецуела обвини военното си аташе в САЩ в измяна . 0| 4316 |26.01.2019 Сирия обвини Турция, че подкрепя терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads