Реклама / Ads
0| 4233 |15.10.2015 СВЯТ

Службите в Лондон могат свободно да подслушват депутати

.
Специален съд в Лондон обяви, че службите имат право да следят личната комуникация на членове на двете камари на британския парламент, пише в. „Сега”.
 

 Трибуналът за разследващите служби се произнесе по иск, подаден от две парламентаристки от Зелената партия - Каролайн Лукас от Брайтън и лейди Джени Джоунс. Те се обърнаха към магистратите с оплакването, че разкритията на Едуард Сноудън, който огласи наличието на глобална система за подслушване от страна на американската Агенция за национална сигурност, са дали ясно да се разбере, че британската служба за прехващане на комуникации GCHQ следи и депутатите. Още от миналия век се смята и твърди, че неприкосновеността на народните избраници в това отношение е гарантирана от т.нар. доктрина "Уилсън".

 

През 1966 г. тогавашният британски премиер Харолд Уилсън обявява, че телефоните на депутатите няма да бъдат подслушвани. В Камарата на представителите той заявява, че няма да има подслушване на телефоните на членове на парламента и се ангажира, че ако нещо наложи промяна в това отношение, той ще дойде отново в парламента, за да го съобщи на депутатите.

 

През декември 1997 г. тогавашният премиер Тони Блеър обявява, че доктрината ще обхваща и електронните комуникации на народните избраници, включително електронната им поща. В началото на тази седмица британският вътрешен министър Тереза Мей увери депутатите в пленарна зала, че доктрината "Уилсън" действа, макар да подлежи на преразглеждане, което е в ход.

 

Съдът обаче припомни, че въпреки всичко това доктрината "Уилсън" не е закон. "Доктрината "Уилсън" няма правен ефект, на практика разузнавателните агенции трябва да се подчиняват на закона... Режимът на прехващане на комуникацията на депутатите е в съответствие със закона."

 

Депутатките Лукас и Джоунс призоваха правителството да включи специална защита на комуникациите на депутати и лордове в новото законодателство за подслушване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6672 |27.09.2015 Лондон клекна на Башар ал-Асад . 0| 4921 |27.09.2015 Папата: Понякога и чинии могат да летят, но в семейството винаги има светлина . 0| 4473 |26.09.2015 Пожар лумна в най-голямата джамия за Западна Европа-Лондон . 3| 7189 |09.08.2015 Лондон и Мадрид се скараха заради Гибралтар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads