Реклама / Ads
3| 8005 |30.09.2014 СВЯТ

Снабдихме Ирак с калашници за 6 млн. лв. за бой с "Ислямска държава"

.
На 18 септември Министерският съвет прие Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Република Ирак. Военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева, съобщиха от Министерство на отбраната.
 
От там допълват, че Министерството на външните работи е провело консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му бе извършено с помощта на партньорски държави.
Правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.

В последните месеци се разраства влиянието на организацията „Ислямска държава" на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, като застрашава сигурността и стабилността на целия регион. Още на 15 август 2014 г., на своето извънредно заседание Съвет „Външни работи" на ЕС прие Заключения по Ирак и изрази силно безпокойство за значителното влошаване на сигурността и изключително тежката хуманитарна обстановка в страната. Съветът заклейми по най-категоричен начин действията на „Ислямска държава" и приветства решението на отделни държави-членки за положителен отговор на призива на кюрдските регионални власти за спешно осигуряване на военна помощ.

В настоящата крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията „Ислямска държава" имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност, определя
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7070 |25.09.2014 Ислямска държава екзекутира публично правозащитничка в Ирак . 6| 6549 |08.08.2014 US самолети бомбардираха Ирак . 0| 5038 |10.06.2013 Бомбени нападения на иракски пазар. Загинаха 12 души . 1| 6272 |09.09.2012 Сирия взривове в Ирак, жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads